пʼятниця, 26 травня 2017 11:40

Перший бій у Донецькому аеропорту: перебіг подій

Перший бій у Донецькому аеропорту: перебіг подій
26 травня 2014 року відбувся перший бій в Донецькому аеропорті

26 травня 2014 року відбувся перший бій у Донецькому аеропорту.

"Донецького аеропорту більше немає. Сьогодні я дав наказ завдати ракетного удару по новому терміналу вартістю в 200 мільйонів доларів. Там були російські диверсанти. Тепер це поле бою", - сказав 26 травня виконуючий обов'язки президента України Олександр Турчинов.

25 травня 2014 року новий термінал аеропорту захопили терористи. Зайшли в нього без бою через залу обслуговування пасажирів. Для участі в операції сформували 3 групи, до яких у Ростовській області приєднались проросійські найманці-добровольці з Криму і Чечні. Загальна кількість зведеного "загону" становила 120 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чекаємо наказу про наступ" - боєць про ситуацію біля Донецького аеропорту

У ніч з 24 на 25 травня на 5 КамАЗах зведений загін висунувся у бік Донецька. Мав приєднатися до донбаського диверсійного батальйону "Восток" і вступити під командування Ходаковського.

25 травня бойовики з батальйоном "Восток" взяли участь в імпровізованому "параді" перед будівлею ОДА.

Старий термінал залишався під контролем українських військ. Його обороняли сили 3-го полку спеціального призначення з Кропивницького чисельністю 150 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У районі донецького аеропорту відновилися бої - Мотузяник

Близько третьої ночі на 26 травня на територію аеропорту приїхали 80 озброєних терористів. Висунули вимоги про виведення українських військових, що охороняли внутрішній периметр.

Близько сьомої ранку до бойовиків прибуло підкріплення - переважно з чеченців-"кадирівців". Через наявність у терміналі аеропорту цивільних українські військові були змушені відступити в розташований поблизу старий термінал. Розпочали приготування до бою.

Близько 11:00 сторони вступили у вогневий контакт. Бойовики зазнали перших втрат. Перший постріл здійснив український снайпер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долина смерті: з'явилися нові фото зруйнованого ДАПу

Державна авіаційна служба України видала повідомлення про зміни в правилах проведення та забезпечення польотів і аеронавігаційної інформації, за яким польоти до Донецька заборонили до 18:00 26 травня. На летовище аеропорту висадився десант українських військових, які зайняли периметр і диспетчерські вежі.

"Бій 26 травня став одним з переломних моментів війни. Країна, суспільство, армія, отримали наочний приклад - ворога можна і потрібно бити. Без будь-яких компромісів. Тоді ніхто не міг ще знати, що це був перший день битви за Донецький аеропорт, яке триватиме 242 дні", - написав у своєму блозі на "Цензор.Нет" журналіст Юрій Бутусов.

Боєць Віталій Плясецький опублікував у Facebook фото, зроблені ним в останні дні оборони Донецького аеропорту в січні 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Перший бій у Донецькому аеропорту: перебіг подій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути