четвер, 18 липня 2019 09:58

Паспортизація Донбасу: МЗС підготувало пропозиції для РНБО

Паспортизація Донбасу: МЗС підготувало пропозиції для РНБО
У МЗС підготували документи для РНБО. Фото: The Insider

Міністерство закордонних справ підготувало на розгляд РНБО перелік заходів для захисту національної безпеки, законних прав та інтересів громадян України у зв'язку з видачею російських паспортів на Донбасі.

Про це йдеться в заяві, розповсюдженій прес-службою МЗС.

"МЗС України рішуче засуджує нову спробу російської влади поширити спрощений порядок прийняття до громадянства РФ на українських громадян — жителів Донецької та Луганської областей України. Дії російської сторони є неприхованим втручанням у внутрішні справи України як незалежної та суверенної держави, серйозною загрозою безпеці на всьому європейському континенті. Симптоматично, що цю провокацію зроблено у відповідь на ініціативи української сторони з деескалації ситуації", — сказано в заяві.

У МЗС заявили, що Кремль, попри заяви про мир, продовжує гібридну війну проти України.

"Наголошуємо, що кремлівські укази щодо "паспортизації" не визнаватимуться українською стороною", — заявили дипломати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Беруть у доларах: у скільки жителям ДНР і ЛНР обходяться паспорти РФ

МЗС України вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі агресивні рішення щодо України та усунути їхні негативні наслідки.

"На фоні зазначених дій Кремля МЗС вже підготувало на розгляд РНБО України перелік заходів для захисту національної безпеки, законних прав та інтересів громадян України відповідно до міжнародного права та законодавства України. Вимагаємо від Росії припинити торпедувати мирні зусилля в "нормандському форматі" та у Мінському процесі, натомість розпочати виконувати взяті на себе зобов'язання. Очікуємо від наших міжнародних партнерів невизнання цих російських документів і будь-яких правочинів, посилення індивідуальних і секторальних санкцій як єдиного міжнародного інструменту примусу Кремля до миру", — наголосили в міністерстві.

Бойовики ДНР заявили, що не будуть пропускати через лінії розмежування дітей із українськими документами. Через нововведення попит на послуги нотаріусів зріс у декілька разів. Черги до них розписані на місяць уперед.

Зараз ви читаєте новину «Паспортизація Донбасу: МЗС підготувало пропозиції для РНБО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути