понеділок, 20 серпня 2018 17:19

Спростували головні міфи про нову українську гармату "Богдана"

Спростували головні міфи про нову українську гармату "Богдана"
Радник міністра оборони Юрій Бірюков спростував міф про САУ "Богдана". Фото: Ю. Бірюков

У міністерстві оборони з'явились спростування головних міфів про нову українську артилерію – 155-мм САУ "Богдана".

"На колісній базі робить достатньо велика кількість країн – шведи Archer, французи Cаesar, чехи Danа, тому це абсолютно не нова технологія – робити самохідну артилерійську установку на колісній базі. Вона має більшу прохідність на міських та міжміським дорогах, а у нас така війна, коли треба терміново перекидати артилерію між населеними пунктами. Ми не в тайзі, де на сотні кілометрів немає жодної дороги. Технологія абсолютно нормальна", – заявив радник міністра оборони Юрій Бірюков в ефірі 5-го каналу.

Водночас, він додає: "Знову ж таки, тут ключове не те, що САУ зробили на колісній базі. Тут ключове те, що навчилися робити нарізні стволи такого калібру, починаючи з найкрупнішого калібру".

САУ "Богдана" - це НАТОвський стандарт артилерії. До цього часу ЗСУ не мала зброї такого калібру, немає її і в сучасній російській армії.

"Не українська" розробка

"Закуповується компонентна база, а всі розробки системи гідравліки – це все наше. Купуються мікросхеми, якісь запчастини, деталі, проте вся технологія повністю наша. Треба розуміти, що з нами ніхто не хоче ділитися технологією. Вони всі добре розуміють, що поділитися з нами технологією – це допустити нас на той саме експортний ринок озброєння. А у нас, на жаль, є неприємний, позитивний для розкрутки маркетинговий момент – це вся техніка, яка потім воює".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова українська техніка налякала кремлівських пропагандистів

Про випробування

"Богдана" тільки-но починає проходити увесь цикл випробувань. Її щойно зібрали. В основному, зараз зробили акцент на якість ствола та гідравліку, а також механізми управління. Тепер у неї попереду – весь цикл державних випробувань".

"На виробництво доведеться чекати роками..."

"Я думаю, це питання 2019-го року. Так довго чекати зараз ні в кого немає часу".

Нова самохідна гаубиця "Богдана" українського виробництва є зразком, що не стріляє. На ньому не відпрацьовані основні моменти, необхідні для САУ. Перед парадом до Дня Незалежності показали по суті тестовий зразок САУ, який і було розкритиковано, написав військовий експерт і публіцист Михайло Жирохов.

Зараз ви читаєте новину «Спростували головні міфи про нову українську гармату "Богдана"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути