понеділок, 17 жовтня 2022 21:09

Омбудсмен різко розкритикував Червоний Хрест: у чому причина

Омбудсмен різко розкритикував Червоний Хрест: у чому причина
Від МКЧХ вимагають публічно заявити, що росія не дає гарантій безпеки. Фото: eastnews.ua

Міжнародний Комітет Червоного Хреста не приїхав на лінію розмежування, де на нього чекала українська делегація.

Організацію під час зустрічі хотіли спонукати домогтися від російських окупантів доступу до табору військовополонених в Оленівці. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місія Міжнародного Червоного Хреста вже на Донеччині ‒ коли відвідають Оленівку

"Це видалося для МКЧХ складніше, ніж просто вчергове опублікувати "заклики до обох сторін" на сторінках свого сайту. Попри наш заклик і готовність забезпечити таку поїздку, Міжнародний Комітет Червоного Хреста ми не побачили", – вказав він.

Омбудсмен наголосив, що Україна допускає МКЧХ до російських військовополонених, а Росія не допускає до українських. Росіяни катують і вбивають українських військовополонених, а Україна дотримується норм Женевських конвенцій.

"Це війна. І вона не є безпечною. Але хіба не для цього створена місія МКЧХ і не на її діяльність і виконання покладеного мандату люди з усього світу жертвують кошти? Чи кошти жертвують на утримання дорогого офісу в Женеві й зарплат топменеджерам, які мігрують від однієї міжнародної інституції до іншої, висловлюючи чергову занепокоєність і звинувачуючи тих, хто вимагає від них роботи, в порушенні принципів нейтральності?" – додав Лубінець.

Він заявив, що за МКЧХ мовчанкою криється покривання і приховування від міжнародної спільноти злочинів РФ. Якщо організація не виконує поставлені перед нею цілі і підіграє агресору, то вона має бути ліквідована, резюмував Лубінець.

Міжнародний комітет Червоного Хреста повинен сильніше наполягати у питанні доступу до українських полонених. Президент Володимир Зеленський сказав про це під час участі у пленарному засіданні осінньої сесії ПАРЄ.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки на окупованій Донеччині. Вибух в Оленівці був російським терористичним актом, повідомив український Генеральний штаб. Внаслідок вибуху, за російськими даними, загинули приблизно 53 українські воїни, щонайменше 130 зазнали поранень.

Зараз ви читаєте новину «Омбудсмен різко розкритикував Червоний Хрест: у чому причина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути