Ексклюзиви
понеділок, 19 листопада 2018 12:44

Олігарх-утікач захопив економіку Донбасу

Олігарх-утікач захопив економіку Донбасу
На Донбасі важелі впливу перейшли до рук олігарха Сергія Курченка. Фото: Радіо Свобода

На окупований територіях Донбасу після так званих "виборів" важелі управління економікою перейшли до структури "Внешторгсервис", яку пов'язують із олігархом-втікачем Сергієм Курченком.

Зараз "Внешторгсервис" очолює громадянин Росії, екс-віце-губернатор Іркутської області Володимир Пашков, передає "Радіо Свобода".

Із минулого року компанія керує шахтами і заводами на окупованій території. Видобуте вугілля і готовий метал потім потрапляють у Росію – без відома українських власників захоплених підприємств.

"Ми моніторимо і залізничну інформацію, і митну статистику. І судячи з даних, які ми бачимо, щомісяця близько 400-500 тис. тон вугілля з тимчасово окупованої території перетинають кордон із РФ", – розповідає керівник офісу глави "ДТЕК Енерго" Денис Діденко.

Зазначається, що монополістом на постачання і продаж продукції з окупованих районів Донецької та Луганської областей стала фірма "Газ-альянс" того ж Курченка.

Міністерство економіки Росії навесні заборонило трейдерам контактувати з угрупованнями ЛДНР. Російські фірми писали колективного листа Володимиру Путіну.

"Цим рішенням нас просто витісняють з ринку і передають наш бізнес одній компанії – ТОВ "Компанії "Газ Альянс". Фактично, бізнес монополізується однією компанією, яка буде диктувати умови як постачальникам на території ЛДНР, так і покупцям", – йдеться у листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це все сон: блогер показав розпиляні бойовиками підприємства Горлівки

Крім того, зазначається, що структури Курченка фактично контролюють всі промислові гіганти непідконтрольного Донбасу. "Внешторгсервис", як і структури Курченка – у "чорному списку" Міністерства фінансів США.

"В українському списку санкційних підприємств цей монополіст, що заробляє на українських підприємствах на окупованому Донбасі, чомусь не значиться", - наголошує видання.

Український олігарх-утікач Сергій Курченко та його команда можуть бути причетними до ліквідації ватажка донецьких бойовиків Олександра Захарченка.

Зараз ви читаєте новину «Олігарх-утікач захопив економіку Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути