пʼятниця, 10 лютого 2023 08:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти полізли у наступ в районі Бахмута: свіжі карти боїв
5

Унаслідок незлагоджених дій на фронті російські окупанти на Донбасі зазнали серйозних втрат у районі Вугледара, втративши за день понад 10 танків і БМП.

Водночас ворожа армія намагається наступати у районі Бахмута Донецької області, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

На Луганщині Збройні сили України знищують сучасну техніку ворога під Кремінною. Війська РФ продовжили наступ на лінії Сватове – Кремінна. ЗСУ відбили атаку російських військ у районі Стельмахівки за 15 км на захід від Сватового.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Міноборони Росії заявило, що підрозділи Центрального військового округу діють на лиманському напрямі та застосовують термобаричні реактивні системи залпового вогню ТОС-1. Кадри, опубліковані 9 лютого, також показують український удар по російській бойовій машині БМПТ "Термінатор" приблизно за 8 км на південь від Кремінної. Це свідчить про те, що російське командування спрямовує на цю ділянку фронту нову техніку.

Українські війська відбили атаку російських військ під Білогорівкою. Окупанти тим часом ведуть наступ приблизно в 5 км на південь від Кремінної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог рахує втрати: повідомили гарні новини зі східного фронту

9 лютого росіяни продовжили наземні атаки довкола Бахмута. ЗСУ відбили російські атаки на місто, на північний схід від Бахмута поблизу Федорівки та на північ від Бахмута в районі Червоної Гори і Парасковіївки, що в 5 км на північ.

Окупанти останнім часом змінили свою тактику в районі Бахмута і зосередили увагу не на лобових ударах по невеликих населених пунктах, а на перекритті українських наземних комунікацій до міста трасою E40 Бахмут – Слов'янськ та T0504 Костянтинівка – Часів Яр.

Бойовики ПВК "Вагнер" просуваються у бік Івановського і атакують уздовж траси E40 у районі Оріхово – Васильівка, що у 10 км на північний захід від Бахмута.

Росіяни також відновили штурмові операції на околицях Вугледара. Окупанти на цьому напрямку використовують добровольчі батальйони, що діяли в цьому районі раніше 155-а і 40-а бригади морської піхоти РФ зазнали непоправних втрат і замінюються іншими сполуками.

Опубліковані кадри з району Вугледару показують розгромлене російське механізоване з'єднання 155-ї бригади морської піхоти, яке втратило в одному бою 13 основних бойових танків і 12 БМП.

На південному фронті українські військові відбили атаку РФ у Запорізькій області. 9 лютого ворожі війська провели обмежену наземну атаку на півдні регіону. ЗСУ відбили наступ російських військ у районі Новоандріївки Запорізької області.

9 лютого російські війська також продовжили регулярні обстріли на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській та Херсонській областях.

Військове командування Російської Федерації поспішає розпочати новий "великий наступ" для захоплення Донецької області, не маючи достатньої бойової потужності. Кремль ставить армії РФ нереалістичні терміни для цього.

Москва намагалася розпочати велику наступальну операцію з початку січня 2023 року, але зуміла здобути лише кілька сотень метрів території на тиждень. Такі повільні темпи пояснюються нестачею боєприпасів у Росії і браком маневрених підрозділів, необхідних для успішного та швидкого наступу.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти полізли у наступ в районі Бахмута: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути