Ексклюзиви
субота, 19 вересня 2020 10:05

Загальна амністія бойовикам, заборона пропаганди війни та дві групи українців. Що наговорив Фокін у прямому ефірі

Загальна амністія бойовикам, заборона пропаганди війни та дві групи українців. Що наговорив Фокін у прямому ефірі
Член ТКГ Вітольд Фокін зробив новe скандальну заяву і згадав про повну амністію для ОРДЛО. Фото: Wikipedia

Українське суспільство розколоте на дві частини: одні хочуть миру, інші - загальмувати рух до миру. Перше, що потрібно зробити у країні, - прийняти закон, який би заборонив пропаганду війни, який би забороняв розпалювання ворожнечі.

Про це в ефірі "Українського радіо" заявив заступник голови української делегації в тристоронній контактній групі (ТКГ) Вітольд Фокін.

"Зараз суспільство в Україні розколоте на дві нерівні частини. Одна з них набагато більша. Це люди, які прагнуть до миру, не знають іншого виходу. Інша частина прагне, якщо не провалити мирні домовленості, то загальмувати рух України до миру. Я вважаю, що перше, що треба зробити, навіть раніше, ніж розведення військ, треба в Україні прийняти закон, який би заборонив пропаганду війни, який би забороняв розпалювання ворожнечі", - сказав Фокін.

За його словами, зараз Мінські угоди є єдиною "дорожньою картою" врегулювання ситуації на Донбасі.

"Що далі? Як написано у комплексних заходах з вирішення конфлікту на сході, треба почати по-справжньому розведення військ, які не імітувати діяльність. Розводити по всьому фронту, треба відводити важку військову техніку, а далі - не можна розраховувати на мир навіть у віддаленій перспективі, якщо не оголосити загальну амністію", - пояснив він свою думку в ефірі радіо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реінтеграція Донбасу триватиме понад 25 років - Резніков

На питання журналістки про те, як можна амністувати бойовиків, які катували і вбивали людей, Фокін відповів, що не закликає пробачити злочини тим, хто їх здійснював.

"Адже ніде, жодним чином я не говорив, що треба помилувати злочинців, які ґвалтували, вбивали, знущалися, помилувати садистів, які фотографували свої злочини. Звичайно, ні", - зазначив член ТКГ.

У той же час він сказав, що "загальна амністія" - це його особиста позиція, а не держави або делегації.

"Було багато злочинів, які треба розслідувати, а винних покарати, але сьогодні, щоб припинити війну - моя позиція - не держави, не ТКГ, а моя особиста - треба оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів Донбасу, а краще для всього Донбасу", - відповів член ТКГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реакцією задоволений - Фокін прокоментував свої заяви про Донбас

Фокін переконаний, що якщо амністію не оголосить Україна, то це зробить "міжнародне співтовариство", оскільки такі дії є, нібито, світовою практикою.

Раніше Фокін в інтерв'ю виданню "Страна" заявив, що виступає за надання особливого статусу для всієї території Донецької та Луганської областей, а не лише їх окупованій частині.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви Фокіна щодо "особливого статусу для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків" не відповідають національним інтересам України і є провокативними.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що слова Фокіна не відображають офіційної позиції України.

Зараз ви читаєте новину «Загальна амністія бойовикам, заборона пропаганди війни та дві групи українців. Що наговорив Фокін у прямому ефірі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути