понеділок, 29 березня 2021 07:55

"Неможливо гарантувати безпеку" - Мендель про вибори на Донбасі

"Неможливо гарантувати безпеку" - Мендель про вибори на Донбасі
Мендель нагадала, що 28 березня у 2 округах пройшли довибори до ВР. Фото: скріншот з YouTube

Центральна виборча комісія наразі не може організувати вибори на непідконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей.

Там поки неможливо гарантувати безпеку волевиявлення, заявила прессекретар президента Юлія Мендель в ефірі програми "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом".

"Непідконтрольні райони 2 областей із об'єктивних причин залишаються без можливості вибрати своїх представників до парламенту. На жаль, організувати процес за лінією зіткнення ЦВК поки не може. Не мають можливості приїхати й спостерігачі. Мова йде про безпеку людей — як організаторів виборів, так і учасників голосування. Гарантувати вільне волевиявлення у тих обставинах, які склалися на непідконтрольній частині регіону, зараз, на жаль, не вийде. Звідси — складності з рішенням безлічі проблем жителів регіону. Немає представника, а отже нема кому займатися багатьма питаннями людей", — сказала вона.

Мендель нагадала, що 28 березня у 2 округах пройшли довибори до Верховної Ради. У частині ж Донбасу, наприклад, у самому Донецьку не вибирали депутатів вже 9 років.

Мирний план врегулювання конфлікту на сході, який ініціювала українська влада, передбачає проведення вільних виборів, а з ними, за її словами, і відновлення територій, повернення до звичайного життя без зброї, коли люди самі будуть вирішувати, кого хочуть бачити своїм представником у парламенті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У двох областях відбуваються довибори в Раду: перші порушення

Президент України Володимир Зеленський планує обговорити ситуацію на Донбасі та наступні кроки із досягнення миру з лідерами країн "нормандської четвірки".

Зараз ви читаєте новину «"Неможливо гарантувати безпеку" - Мендель про вибори на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути