середа, 15 березня 2017 18:39

"Не можеш побороти протест - очолюй його" - що означає рішення РНБО щодо окупованих територій

Влада відреагувала за підтримку блокувальників. 15 березня на засіданні РНБО президент Петро Порошенко запропонував повністю зупинити транспортне сполучення з окупованими районами Донбасу:

"Пропоную Раді національної безпеки та оборони України ухвалити рішення про тимчасову повну зупинку транспортного сполучення з окупованою територією".

Рішення Ради нацбезпеки

РНБО одразу підтримала пропозицію президента. Силовикам наказали негайно припинити переміщення вантажів через лінію розмежування. Як залізничними, так і автомобільними шляхами. Планують залучити громадськість до контролю за виконанням цього рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РНБО зупинила рух транспорту через лінію фронту

 

Причини

Офіційними причинами назвали ескалацію на фронті, захоплення українських підприємств, розташованих на території окупованих районів. Що є загрозою економічній і енергетичній безпеці держави. Згадали також визнання Росією на державному рівні "документів" самопроголошених республік.

Заборона тимчасова

Заборона, як пояснив голова РНБО Олександр Турчинов, діятиме до реалізації перших двох пунктів Мінських домовленостей. Це припинення вогню і відведення важкого озброєння. А також - до повернення під українську юрисдикцію "націоналізованих" бойовиками підприємств.

Громадян і гуманітарку пропускатимуть

З 13:00 15 березня поліція та Нацгвардія перекрили всі автомобільні та залізничні шляхи, які ведуть до лінії розмежування. Отже, має відбудеться повне припинення вантажних перевезень.

Рішення не стосується гуманітарних вантажів і цивільних. Громадяни і надалі зможуть їздити через пункти пропуску.

 

Санкції проти російських банків

Протягом доби Нацбанк та СБУ мають вирішити питання щодо роботи російських банків. Їм необхідно проаналізувати діяльність банківських установ з часткою державних банків РФ. І внести пропозиції щодо запровадження проти них санкцій.

Влада продемонструвала гнучкість

Заборона має подолати корупцію під час перевезень. А також високий рівень популізму у політиці. Влада продемонструвала, що здатна реагувати. Проте не всі вірять у тривалість заборони.

"Якщо не можеш побороти протест - очолюй його, - прокоментував рішення РНБО волонетр Юрій Касьянов. - Не думаю, що офіційна "блокада" надовго. Домовляться з Ахметовим, домовляться з колабораціоністами, домовляться з Москвою, ухвалять горезвісний "Закон про окуповані території", і знову підуть поїзди з новими "смотрящими". Ви помітили, що про звільнення окупованих територій взагалі ніхто нічого не говорить?"

Реакція

Блокувальники привітали рішення РНБО, хоч назвали його запізнілим. Представник Росії у Тристоронній контактній групі Борис Гризлов заявив, що так Київ порушує Мінські угоди та підриває фінансову систему Донбасу і власну.

Зараз ви читаєте новину «"Не можеш побороти протест - очолюй його" - що означає рішення РНБО щодо окупованих територій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути