понеділок, 09 липня 2018 11:45

Наєв розповів, коли можна було закінчити війну на Донбасі

Наєв розповів, коли можна було закінчити війну на Донбасі
На Донбасі війну можна було закінчити у 2014-му - Наєв. Фото: "Главком"

На Донбасі війну можна було завершити ще до осені 2014 року, але втручання Росії з введенням військ продовжило конфлікт до сьогодні.

Без російського озброєння й підтримки бойовиків, війну можна було закінчити швидко. Таку думку висловив командувач операцією Об'єднаних сил, генерал Сергій Наєв в інтерв'ю "Обозревателю".

Він зазначив, що Росія спровокувала конфлікт і потім завадила Україні його завершити, ввівши свої війська з подальшим зміцненням військової присутності.

"Повернути території під наш контроль ми мали можливість до осені 2014 року. У серпні того року увійшли батальйонно-тактичні групи РФ. Це незаперечний факт, який задокументований, якому є свідки. І саме введення збройних сил РФ на суверенну територію України визначило подальший розвиток подій . Потім відбулося нарощування присутності Росії - послідувала передача танків, артилерійських систем, реактивних систем залпового вогню. Звідки на території Донецької та Луганської областей з'явилося стільки військової техніки? Вдумайтеся, близько 400 танків! В якому воєнторзі вони були "куплені"? У яких шахтах "кувалися" за чотири роки війни?", - розповів Наєв.

Крім того, військовий упевнений, що якби не втручання Росії, то війна на Донбасі закінчилася б дуже швидко й з мінімальними людськими втратами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Загін не помітив, як втратив бійця" - головний ідеолог покинув ДНР

"Чому така тривалість цієї війни? Тому що нам протистоїть Російська Федерація. Росія довго накопичувала воєнні ресурси, і, на жаль, є нашим сусідом. Тобто, для неї не проблема поставляти озброєння через російсько-український кордон, ділянку якого вони взяли під контроль . Але Москва продовжує всіляко переконувати, що "їх там немає". Росія безпосередньо впливає - користуючись тим, що має певні переваги з військової точки зору (зауважу - не абсолютне) і тим, що знаходиться прямо біля наших дверей. Ворог насправді біля нашого порогу. Він дуже давно там стоїть", - підкреслив генерал.

Минулої доби у зоні проведення ООС російські окупаційні війська порушували встановлене перемир'я майже по всій лінії зіткнення і відкривали вогонь по наших позиціях 21 раз. Обстрілювали із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Зараз ви читаєте новину «Наєв розповів, коли можна було закінчити війну на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути