Ексклюзиви
неділя, 07 травня 2017 23:20

"Навіть літні жінки шиють білизну для солдат" - Ірина Сех назвала найактивніших волонтерок

"Навіть літні жінки шиють білизну для солдат" - Ірина Сех назвала найактивніших волонтерок
"За два роки нашого існування на фронт відправили допомогу на мільйони гривень", - говорить Ірина Сех

Найактивнішими волонтерами стають жінки, рідні яких виконують бойові завдання або загинули у зоні АТО

Про це Gazeta.ua розповіла 46-річна Ірина Сех, голова всеукраїнського об'єднання українок "Яворина", голова Львівської обласної організації політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Як виникла ідея згуртувати небайдужих жінок?

Ідея створити об'єднання жінок-актвісток виникло ще два роки тому. З початком війни авангардом українського волонтерського руху стали жінки, які втратили чоловіків, братів, синів, але не втратили мужності. Вони найактивніше допомагають бійцям. У наших лавах не лише молодь. Найстаршим "яворинкам" за вісімдесят. Готують для бійців смаколики, в'яжуть теплі речі, шиють білизну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Видно було звивини мозку та пульсуючі судини" - лікар АТО врятував важко пораненого бійця

Окрім матеріальної підтримки бійців АТО чим ще займаються жінки в об'єднанні?

В основному це патріотично-виховна робота серед молоді. У переддень Дня матері проводили конкурс серед учнів "Мама героя". Зараз надійшло понад 500 творів і з різних куточків України: Дніпра, Кропивницького, Чернігова, Києва. Досі не можемо підбити підсумки, бо важко визначити переможців. Твори дітей дуже глибокі як у творчому, так і в науковому плані.

Осередки об'єднання діють по всій території України. Де жінки найактивніші?

Харківська "Яворина" за останній час провела 65 акцій. Плели маскувальні сітки, влаштовували благодійні ярмарки аби зібрати кошти для воїнів АТО. Уже 8 разів були на передовій. У Кропивницькому з новорічними святами вітали дітей, батьки яких зараз на передовій. Провели конкурс вишиванок. Нещодавно оформили кілька автобусних зупинок патріотичними малюнками. У Кривому Розі провели ряд екологічних акцій. На Івано-Франківщині наші волонтерки надають психологічну допомогу бійцям.

Фінансову допомогу волонтери отримують?

Ні. Це - громадська неприбуткова організація. Нас не фінансують олігархи-товстосуми, жодна жінка не отримує зарплатні за свою роботу. Найбільше допомагають такі ж, як і ми. Переселенці теж часто пропонують свою допомогу.

Допомагаєте лише передовій?

За два роки нашого існування на фронт відправили допомогу на мільйони гривень. Увагу приділяємо дітям-сиротам, родинам загиблих бійців, одиноким людям похилого віку.

Які подальші плани волонтерок?

Зараз розробили низку ініціатив. На Львівщині, Волині та на Полтавщині вже працює обласна програма по допомозі дітям загиблих учасників АТО. Щомісяця отримують 2,5 тисячі гривень. Уже готова програма по допомозі демобілізованим бійцям. Хочемо, аби мали одноразову грошову допомогу. Це краще допоможе адаптуватися до мирного життя.

Всеукраїнське об'єднання українок "Яворина" діє 2 роки. За цей час жінки-волонтерки надали допомогу сотням військовослужбовців у зоні бойових дій, їхнім родинам, одиноким літнім людям.

Зараз ви читаєте новину «"Навіть літні жінки шиють білизну для солдат" - Ірина Сех назвала найактивніших волонтерок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути