вівторок, 11 квітня 2017 13:46

"Насамперед вивезли військові заводи" - російський історик розповів про наміри Путіна

"Насамперед вивезли військові заводи" - російський історик розповів про наміри Путіна
Андрій Зубов

Одна з основних цілей російського вторгнення в Україну 2014 року була українська оборонна промисловість. Президент РФ Володимир Путін хотів взяти її під контроль.

Про це заявив російський історик Андрій Зубов у інтерв'ю "Лига.net".

"У Кремля задовго до агресії проти України існували військові плани щодо анексії Криму, задумані на випадок погіршення ситуації. Тому те, що відбувалося у кінці лютого 2014 року - не імпровізація. Це було внесення плану, який давно розробили, але не передбачали до обов'язкового виконання. У Путіна, крім бажання покарати Україну за Майдан, було ще одне дуже прагматичне завдання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США готують санкції" - експерт пояснив загострення на Донбасі

Справа в тому, що військова промисловість Росії багато в чому зав'язана на виробництві в цьому російськомовному поясі України. Це не тільки Луганськ і Донецьк, а лінія від Дніпра до Миколаєва, де стояли військові заводи. Ідея була така: якщо вже Україна йде на Захід, то нехай йде без тієї промислової зони, яка представляє майже одне ціле з російським оборонним комплексом.

Коли виникла окупація частини Донбасу, насамперед вивезли військові заводи. Путін спочатку розумів, що всю Україну не поглине. Західні, чисто українські райони йому не потрібні. Вони були б баластом. Його цікавила тільки ця, досить русифікована частина України. Але цього у нього не вийшло. Зараз не стоїть питання про розкол України. Ніхто про це не мріє: вже не вийшло і не вийде ніколи. Зараз йдеться про інше: про те, що Путін не відступає. Він взяв частину Донбасу, Крим, і їх триматиме, чого б йому це не коштувало", - вважає історик.

Найбільше продукції українського оборонпрому торік закупила Росія.

Зараз ви читаєте новину «"Насамперед вивезли військові заводи" - російський історик розповів про наміри Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути