Ексклюзиви
четвер, 15 травня 2014 07:00

"Нас вирізають як овець" - переселенці з Донбасу хочуть, щоб їх теж почули
8

Фото: Тетяна ЗАРОВНА

"Ми хочемо, щоб голос жертв терору був почутий" - з такими плакатами 14 травня пікетували Верховну раду переселенці з Донецької області.

Близько 30 колишніх майданівців, українських патріотів пришли під парламент з валізами. Ці люди хотіли проникнути на нараду по проблемах східної України, проте їх у будівлю Верховної ради не пустили.

- Розклеїли мої фотографії по місту, на огорожах, на деревах. На них написано, що я особливо небезпечний бандерівець і підлягаю знищенню, - говорить Максим Потапчук, активіст Донецького Євромайдану і координатор центру української духовності і культури "Джерело".

Він приїхав з Красноармійська, після проукраїнської акції довго знаходився в лікарні.

- В моєму місті зараз немає можливості знаходитися тим, хто за Україну, - каже Максим. - Постійні загрози, викрадення, залякування. Людей викидають з маршруток за українську мову. Ми хочемо, щоб уряд підтримав вимушених переселенців, яких тільки в Києві більше 200. Зараз чоловіки на сході записуються в дружини і в армію, щоб захищати нашу землю, а жінки їдуть в інші регіони. Ми вимагаємо, щоб почали серйозно проводити АТО, а не на словах. Тому що нас там вирізають як овець.

- Я був вимушений поїхати після маршу 28 квітня, наступного дня я вже був в Києві, а до наших лідерів стали після маршу приходити з коктейлями Молотова, з кислотою… Нас оголошують в розшук по групах "Антимайдану", на нас полюють. А проблема вимушених переселенців не помічається. У ВР проходив круглий стіл з нашої проблеми, але проукраїнську громадськість Донбасу знову не запросили, - говорить один з організаторів проукраїнських мітингів в Донецьку Олег Саакян.

- Мені сказали, що у мене є 20 хвилин, щоб зібратися. Є світова практика еміграції - для тих, кому не подобається їх країна. Але у нас виходить, що емігрантами повинні ставати ми - ті, хто любить Україну і хоче в ній жити, - говорить маріупольська активістка Вікторія Придущенко.

Протестуючі говорили, що антитерористична операція в Донбасі не ефективна, оскільки націлена не на тих, хто роздуває терор. Поки АТО торкнулася тільки місцевих жителів, що щиро помиляються, яких озброюють російські диверсанти і підбурюють лідери Партії регіонів. Намагаючись "бути почутими", пікетники безрезультатно спілкувалися з політиками, яких зустрічали біля Верховної ради - з Михайлом Рудьковским, з Ринатом Кузьміним, з Миколою Левченко.

- Антитерористична операція безуспішна, оскільки вона спрямована не на мародерів, які, скориставшись ситуацією, зараз орудують. Люди біжать з Донецька від мародерів, - вважає нардеп Микола Левченко.

Левченко наполягає, що активістів "Донецької республіки" не можна називати сепаратистами і терористами. Він вимагає, щоб припинилася антитерористична операція. При цьому говорить, що не має ніякого впливу на самопроголошеного мера Слов'янська Вячесава Пономарьова і не може добитися звільнення заручників, серед яких є його колега по партії Неля Штепа. Фактично ніхто з так званих "східних еліт" не може гарантувати, що терор з боку "Донецької республили" припиниться, як тільки припиниться АТО.

Зараз ви читаєте новину «"Нас вирізають як овець" - переселенці з Донбасу хочуть, щоб їх теж почули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути