понеділок, 18 червня 2018 18:30

"Наказали дістати вбитого бійця ЗСУ і лягти з ним поруч - для розстрілу" - розповідь про знущання бойовиків

"Наказали дістати вбитого бійця ЗСУ і лягти з ним поруч - для розстрілу" - розповідь про знущання бойовиків
Донецькі бойовики жорстоко познущалися над українським військовим. Фото: Сергій Захаров

Військовослужбовець Збройних сил України Олександр Л. був у полоні бойовиків ДНР 1083 доби.

За його словами, у лютому 2015 року потрапив у засідку біля села Логвинова Донецької області. Свідчення про катування терористів ДНР оприлюднив "Миротворець".

"Дорога була перекрита ящиками від боєкомплекту. Біля ящиків встановлені протитанкові міни. Можливості розвернути авто і поїхати назад не було. Автомобіль зупинився, нас почали обстрілювати. Отримав осколкове поранення пальця на правій руці і кульове поранення правої руки. Евакуювавшись з машини, проповз якнайдалі від неї. Ведення вогню зупинили. Хтось стукнув мене по касці і сказав: "Не рухайся, інакше вб'ємо!" - згадує Олександр.

Терористи відібрали у військового зброю, документи, каску, бронежилет, порізали шеврони.

"Наказали дістати убитого бійця ЗСУ з обстріляного і перевернутого КамАЗа і покласти його в ямку від розриву міномета. Після чого наказали лягти з ним поруч - для розстрілу. Терористи вистрілили з автомата над головою і розсміялися", - каже боєць.

За його словами, приблизно через півгодини за ними приїхав "УРАЛ".

"Коли підходили до авто, до нас підійшла цивільна особа похилого віку. Бойовики ДНР вигукнули: "Дедуль - це ті піндоси, які по тобі стріляють!" Старий схопив палицю, схожу на держак від лопати, і почав бити мене по голові, доки не зламав палицю. Залазячи в машину, отримав багато ударів прикладом по спині і ногах. У машині лежав на підлозі", - додав він.

Військових привезли в якесь село, де перевантажили в багажник іншого автомобіля і наділи наручники.

"Привезли в колишнє відділення "Нової пошти" на вулиці Травневій, де знаходився підрозділ російських терористів "Донські козаки". Нас побили і допитали. Коли приїхав старший групи бойовиків з позивним Опер, вже було відомо, що один з українських військовослужбовців має орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. За вказівкою Опера, його і ще кількох поранених бійців розстріляли", - розповів Олександр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Встромили в ногу шомпол від автомата і на очах закатували військового" - екс-полонений розповів про ДНР

Екс-заручник додав, що його допитував Опер у присутності 10 осіб.

"Потім нас змусили дати інтерв'ю журналістам телеканалу Livenews. Журналісти видали нам текст про те, що підрозділи ЗСУ не сформовані. Нібито підрозділи ЗСУ відкривають вогонь по тих військовослужбовцях, які намагаються відступати. Після розмови з журналістами нас закрили в підвалі. Постійно знущалися і били бойовики ДНР з позивними Чека, Щука, Мільйонер, Тесак, комендант Боцман", - згадує військовий.

Екс-полонений бойовиків ДНР цивільний Денис Б. у заручниках перебував 390 діб. Його звинуватили у "зраді ідеалів російської весни".

Зараз ви читаєте новину «"Наказали дістати вбитого бійця ЗСУ і лягти з ним поруч - для розстрілу" - розповідь про знущання бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути