субота, 29 грудня 2018 18:30

Найуспішніші операції ООС: звільнені села та "сіра зона"

Автор: Міністерство оборони України
  Найуспішніші операції в зоні проведення ООС за рік
Найуспішніші операції в зоні проведення ООС за рік

30 квітня 2018 року антитерористичну операцію було переформатовано в Операцію об'єднаних сил. Управління компанією було передано від Служби безпеки України до Збройних сил України.

На посаду командувача був призначений Сергій Наєв. Він керуватиме всіма військовими та правоохоронними підрозділами на території проведення ООС.

На Донбасі діє особливий порядок, який наділяє військовослужбовців розширеними правами. Військові мають право перевіряти у громадян документи, які посвідчують особу, затримувати підозрілих та проводити обшуки без ордера.

З'явилися обмеження для добровольців, волонтерів та журналістів — їх не будуть пускати без належної акредитації.

"Тепер люди, які не входять до складу жодної силової структури, офіційно позбавлені права перебувати в зоні бойових дій"- сказав Сергій Наєв.

Розширилися повноваження командирів. Формат АТО передбачав певні збройні обмеження, у форматі операції об'єднаних сил командири самі приймають рішення для застосування зброї та відкриття вогню.

Разом з цим почалася активна фаза деокупації територій. За цей період військові відстояли населені пункти Гладосеве і Травнене Донецької області та Новоолександрівку Луганської області.

Звільнені території

17 травня силами 24-ї окремої механізованої бригади повернули село Південне Донецької області. Тоді командування об'єднаних сил контролювало виконання завдань та логістичне та оперативне забезпечення. В ході операції поранили одного українського бійця.

1 липня військові ООС вигнали бойовиків з населеного пункту Золоте-4 Луганської області. Українська армія провела операцію без порушення Мінських домовленостей та втрат серед військових та цивільного населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не було позицій та опорників" - як військові звільнили Золоте-4 на Луганщині

20 серпня вночі зайняли село Шуми. Ця операція була неочікуваністю для ворога. Під час виконання завдання, російські бойовики намагалися відбити позиції та вбили молодшого сержанта Дмитра Українського. Разом з селом військовослужбовці зайняли трасу вздовж водогону та дачний масив села Шахти 6-7.

21 жовтня особовий склад роти глибинної розвідки повернув під контроль населений пункт Золоте-5 Донецької області. Офіцер ЗСУ Анатолій Штефан додав, що місцеві жителі зустрічали українську армію гаслами "Слава Україні!" і "Героям Слава!".

25 листопада від бойовиків звільнили село Розсадки, що знаходиться у Бахмутському районі Донецької області. Операцію по звільненню села провели сили спеціальних операцій під прикриттям 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців та за допомогою саперів. Українська розвідка виявила терористів, які засіли біля однієї з маршрутів по якому українським бійцям підводили припаси. Підготовка до звільнення села тривала місяць.

Українські військові відновили контроль над всією так званою "сірою зоною" Донбасу (територія, на якій ведуться бойові дії - Gazeta.ua).

"Від того стану, в якому ми почали у травні 2014 року, дві третини території Донбасу були звільненні. Практично вся "сіра зона" звільнена та взята під контроль", - заявив радник президента України Юрій Бірюков в ефірі "Прямого".

Авдіївці на Донеччині українські військові встановили пам'ятник кішці, яка під час бою врятувала солдата.Руда Соня була улюбленицею багатьох, за неї сперечалися, хто забере з війни з собою в мирне життя.

Зараз ви читаєте новину «Найуспішніші операції ООС: звільнені села та "сіра зона"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути