понеділок, 02 липня 2018 15:35

"Не було позицій та опорників" - як військові звільнили Золоте-4 на Луганщині

"Не було позицій та опорників" - як військові звільнили Золоте-4 на Луганщині
Звільнений населений пункт Золоте-4 перебував у сірій зоні / фото: 5 канал

1 липня українські військові звільнили селище Золоте-4, що у Попаснянському районі Луганської області.

Відео, як підіймають прапор України над будівлею міської ради виклали у мережу.

Операція із зачистки Золотого-4 і закріпленню там наших армійців тривала кілька тижнів.

"Завдяки вмілому і професійному керівництву командування батальйону, рішучим діям командира роти молодшого лейтенанта Олега Ляденко і командира взводу Зураба Чіхелідзе втрат серед українських військовослужбовців і мирного населення не було", - каже Дмитро Тимчук голова групи "Інформаційний спротив".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У звільнених селах відновили газ і світло

Золоте

До війни населений пункт Золоте був частиною міста Первомайська. В жовтні 2014-го його виключили зі складу Первомайської міськради і приєднали до Попаснянського району Луганської області.

Тут мешкали майже 17 тис. жителів, які працювали на місцевих вугільних шахтах: "Золота", "Первомайська" і "Карбоніт". Через місто проходить кілька залізничних гілок. Також автомобільна дорога Т-1316, яка з'єднує окупований Первомайськ із незалежною Україною.

Конгломерація Золоте - це 5 поселень. Золоте-1, Золоте-2 та Золоте-3 контролюють українські війська. Золоте-4 було в "сірій" зоні. Золоте-5 - контролюється терористами, пояснює волонтер Роман Донік.

"Для особливо упоротих нібито місцевих із Луганської області, які не помітили різницю в зміні влади. Золоте складається з п'яти селищ. Колишні Карбоніт, Батьківщина, Стахановець, Партизанський та Мар'ївка. До вчора Золоте-4 і Золоте-5 були кагбе не зовсім нашими. По Золотому-4 ходили зі змінним успіхом всі охочі", - розповідає Донік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові підняли прапор над ще одним селищем Луганщини

"Це як і по Катеринівці (звільнили 3 лютого 2018-го. - Gazeta.ua), де майже три роки тому Геннадій Москаль (тодішній голова Луганської військово-цивільної адміністрації. - Gazeta.ua) приїхав, прапор повісив, а потім звалив. І людей залишив. Не було позицій, не було опорників, не було СП, не було постійної присутності ні військових, ні влади. Вночі могли бути бойовики, вдень ЗСУшники. Чи навпаки", - пояснює волонтер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За місяць знищили 96 терористів

Для ЗСУ контроль на цьому напрямку важливий через тиск на угруповання ворога в Первомайську.

"В умовах "Мінська" вибити з такої позиції ЗСУ можна лише забороненим калібром, тому позицію можна вважати закріпленою. Таким чином наша армія просувається на сотні метрів та кілометри, забираючи "сіру зону". В цьому випадку, Золоте-4 взяли під контроль без порушення "Мінська", - пише видання "Депо".

8 травня бійці 24-ї бригади відбили в терористів селище Південне під Горлівкою на Донеччині. Бойовики три дні активними наступальними діями намагалися витіснити наших воїнів із займаних позицій. Із житлових кварталів Горлівки обстрілювали Торецьк та Зайцеве.

Зараз ви читаєте новину «"Не було позицій та опорників" - як військові звільнили Золоте-4 на Луганщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути