вівторок, 30 жовтня 2018 14:05

"Найбільше бійців загинули від ворожої артилерії" - Наєв розповів про ситуацію в ООС

"Найбільше бійців загинули від ворожої артилерії" - Наєв розповів про ситуацію в ООС
Командувач Операції об'єднаних сил (ООС) генерал-лейтенант Сергій Наєв. Фото: bbc

Від початку ООС найбільше українських бійців загинули від ворожої артилерії, автоматичних і простих гранатометів - СПГ, РПГ.

Є значні втрати від снайперського вогню, але ця частка не така велика. У постійній готовності перебуває потужне контрснайперське угруповання. Воно вираховує ворожих снайперів і нейтралізовує їх. Про це в інтерв'ю ВВС розповів командувач Операції об'єднаних сил (ООС) генерал-лейтенант Сергій Наєв.

"Кількість обстрілів з боку противника поступово зменшується. Це пов'язане з підготовкою до їхніх фейкових виборів ("вибори" у ЛДНР заплановані на 11 листопада 2018-го - Gazeta.ua). Намагаються показати, ніби вибори проводяться демократично. Від початку ООС кількість обстрілів з боку противника значно зросла. Ворог більше 5 тис. разів обстрілював наші позиції, близько тисячі - із забороненої Мінськими угодами зброї. Найбільш напружена ситуація зараз на Маріупольському напрямку. Періодично виникає напруга на Горлівському напрямку та Світлодарській дузі", - розповів Наєв.

Військовий прокоментував ситуацію на Азовському морі.

"РФ наразі не проводить тривалий огляд кораблів, які рухаються до українських портів. Ми зміцнили фортифікації, зокрема мінно-вибухове загородження вздовж ділянок, які вважаються небезпечними для морського десанту. Постійно тренуємо всі сили, які обороняють морське узбережжя - так демонструємо свою рішучість," - додав він.

Наєв відзначив, що безпосередньо у зоні ООС присутність Збройних сил РФ та її прикордонників українським військовим не дошкуляє.

"Тут РФ проводить розвідку літаками. Але вони не заходять у нашу зону відповідальності - літають вздовж свого берега. Жодного разу в районі ООС (біля узбережжя Донецької області. - Gazeta.ua) не було випадку, коли корабель прикордонників ФСБ зупиняв українське чи іноземне судно, що прямувало до Маріуполя", - додав командувач ООС.

Він розповів про загрозу, яку озвучували ще 2014-го про нібито плани Росії пробити "коридор" до Криму.

"Ми і сьогодні враховуємо таку загрозу. Щоб її нівелювати, проводимо планування, відпрацьовуємо взаємодію всіх сил, зокрема й на морі. Тримаємо їх у постійній готовності. Є планові та раптові перевірки", - розповів генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Також він пояснив звільнення українськими бійцями населених пунктів у так званій "сірій зоні".

"Поняття такої зони не закріплене у жодних документах - його запровадили ЗМІ. У Мінських домовленостях чітко визначена лінія розмежування. По всій її довжині є ділянки, де відстань між сторонами сягає до 50 м, а є такі, де сторони не підходять упритул. Рішення про покращення тактичного положення ухвалюється відповідно до воєнної обстановки. Де потрібно відсунути наші позиції якомога далі від населених пунктів і там, де це дозволяють Мінські домовленості, ми займаємо кращі позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ звільнили ще одне село у "сірій зоні" на Донбасі

Коли, наприклад, вирішували щодо району села Шуми на Горлівському напрямку (українська армія зайняла село 20 серпня 2018-го - Gazeta.ua), враховували, що поруч знаходиться КПВВ "Майорськ". Ворог постійно обстрілював - влучали і в машини прикордонників, і у цивільні об'єкти. Посунувши супротивника, ми позбавили його можливостей вести прицільний вогонь по КПВВ. А по Золотому-4 (українські військові зайшли туди у липні 2018-го - Gazeta.ua) - де-юре воно перебувало під владою України, але де-факто там не було поліції та медиків. Зробивши кільце безпеки навколо нього, ми одразу ввели туди поліцію, організували інші послуги для населення," - розповів Наєв.

Крім того, він пояснив діяльність місії ОБСЄ на Донбасі.

"Ми ведемо військові дії на території, де проживає багато родичів тих, хто воює по той бік. Відповідно, має місце передача інформації туди. Із перехоплень ми знаємо, що супротивник бачить білі машини ОБСЄ на тій чи іншій ділянці - коли вони від'їжджають, справді можуть починатися обстріли. Але я не пов'язую їх з передачею СММ ОБСЄ якоїсь інформації," - каже Наєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Командувач ВМС розповів, як Росія нагнітає ситуацію в Чорному морі

Зі Спільного центру з контролю та координації припинення вогню (СЦКК) на Донбасі вийшли російські представники.

"Українська сторона там залишилася та виконує свої завдання. Після виходу росіян діалог, звісно, ускладнився. Щоб припинити вогонь на тих чи інших ділянках, тепер треба дещо більше часу. Але це завдання виконується і без російської сторони", - розповів військовий.

На Донбасі українські військові взяли під контроль населений пункт Золоте-5. До цього зайнята територія перебувала у "сірій зоні". Рішення про просування було прийняте в зв'язку з постійними провокаційними обстрілами українських позицій. Крім того, бойовики прикривалися місцевим населенням.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільше бійців загинули від ворожої артилерії" - Наєв розповів про ситуацію в ООС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути