вівторок, 30 жовтня 2018 10:57

Командувач ВМС розповів, як Росія нагнітає ситуацію в Чорному морі

Командувач ВМС розповів, як Росія нагнітає ситуацію в Чорному морі
У Чорному морі можлива ескалація конфлікту через дії РФ. Фото: Росбалт

У Чорному морі можливе загострення ситуації через постійні безпідставні огляди зі сторони РФ кораблів, які ідуть до українських портів.

Росіяни незаконно опитують судна, які прямують до Чорноморських портів. Про це заявив командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко в ефірі телеканалу ICTV.

"Капітани цих суден мають право не давати чіткої відповіді щодо характеру вантажу і куди вони прямують. Але, на жаль, відсотків 90 капітанів дають такі відповіді. Я вважаю, що подальша ескалація в Чорному морі може бути проведена", - заявив Воронченко.

Він також відповів, чи може Україна вдатись, як Росія, до огляду російських кораблів.

"Це робити не потрібно. Необхідно це вирішувати у міжнародних інститутах безпеки, і потрібно привести законодавство до міжнародних норм. Угода, яка підписана 2003-го, не відповідає Конвенції міжнародного морського права, і такого поняття, як "внутрішні води" для Азовського моря не існує, воно не підпадає під норми", - розповів Воронченко.

За словами командувача ВМС, військовий корабель може оглядати судна, коли має для цього достатньо підстав. Зокрема, якщо судно займається піратством, работоргівлею, здійснює несанкціоноване віщання або знаходиться під іншим прапором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна на Азовському морі: чому Росія не атакує відкрито

"За період із 25 квітня було зупинено 481 корабель і 202 - в Азовському морі. Це для кожного корабля повинно бути таке досьє, що вся ФСБ Росії має бути задіяна до цих справ", - заявив Воронченко, додавши, що всі зупинки українських суден є безпідставними.

В Азовському морі вже більше 120 кораблів і катерів РФ. "Ситуація (в Азовському морі - Gazeta.ua) серйозна і досить загрозлива", - заявляє заступник голови Державної прикордонної служби України Василь Серватюк.

Зараз ви читаєте новину «Командувач ВМС розповів, як Росія нагнітає ситуацію в Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути