Ексклюзиви
вівторок, 26 травня 2020 11:21

Розпочалася битва за Донецький аеропорт
7

26 травня 2014 року відбувся перший бій за Донецький міжнародний аеропорт ім. Прокоф'єва.

Тоді українським бійцям вдалося повністю вибити бойовиків з об'єкта. Загалом оборона аеропорту тривала до 22 січня 2015 року — 242 дні, і завершилася, коли він був повністю знищений російською армійською артилерією.

Автор: Автор: Goran tek-en, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38514759
  Битва за ДАП
Битва за ДАП

Загострення на Донбасі

У квітні 2014-го ситуація на Донбасі загострилася до краю — з'явилася реальна загроза початку бойових дій на Донбасі. У Донецьку проголосили фейкову ДНР, у Луганську захопили будівлю СБУ. Тож українські військові почали займати стратегічні об'єкти в Донецькій та Луганській областях для накопичення сил.

Два аеропорти — Луганський і Донецький — також стали місцем дислокації підрозділів української армії. Луганський аеропорт узяла під контроль 80-та окрема аеромобільна бригада, в Міжнародний аеропорт "Донецьк" імені Сергія Прокоф'єва (ДАП) — 3-й окремий полк спецпризначення ГУР Міноборони України.

Водночас наприкінці квітня - на початку травня в Донецьку з'явилися збройні формування бойовиків "Оплот" та "Восток". У складі останнього досить довго перебувала велика кількість представників народів Кавказу. Командував батальйоном "Восток" екскомандир донецької "Альфи" Олександр Ходаковський — зрадник України, який перейшов на бік росіян разом із частиною своїх бійців.

Участь росіян у подіях

Наприкінці травня батальйон було посилено російським зведеним загоном "Іскра", у складі якого були переважно ветерани бойових дій, чеченці — так звані кадирівці, кримчани тощо — до 130 осіб. Загін прийшов до Донецька з Ростова-на-Дону, курував його офіцер ГРУ РФ Олег Іванніков з позивним "Оріон" (або "Андрей Иванович" чи "Сергей Иванович").

Переговори

На той час Донецький аеропорт працював у штатному режимі. Українські війська контролювали лише старий термінал ДАПу: адміністрація аеропорту виступила проти присутності українських спецпризначенців у новому терміналі, через небажання тривожити пасажирів.

О 3:00 26 травня офіцер-зрадник з СБУ Олександр Головура завів на територію нового терміналу близько 80 озброєних терористів. У складі групи були Ходаковський та російський політтехнолог, майбутній "прем'єр" фейкової Донецької республіки Олександр Бородай. Бойовики вийшли на зв'язок з українським командуванням й вимагали залишили територію летовища.

Попри очікування (українські військові попервах не були готові застосовувати зброю) такий психологічний хід терористів не спрацював.

Автор: reurters.com
  Битва за ДАП
Битва за ДАП

Поки йшли перемовини, приблизно до 7:00, українські військові розташували дві зенітні установки ЗУ-23-2 з розрахунками із 25-ї окремої повітрянодесантної бригади на злітній смузі.

Бойовики облаштували свої позиції на даху й в самому терміналі — за приблизними даними, їхня кількість складала близько 120-130 осіб. Багато сепаратистів, які не брали безпосередньої участі у штурмі ДАПу, розташувалися в районі готелю, супермаркету "Метро" і з обох сторін дороги з міста до аеропорту.

Близько 7:00 з Донецька вилетів останній літак з пасажирами. Українці висунули Ходаковському зустрічний ультиматум: вони підуть з летовища після того, як аеропорт залишить останній цивільний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі розпочалася операція Об'єднаних сил

Перший бій

26 травня з с. Довгеньке приблизно о 13:00 4 гелікоптери Мі-8 з бійцями 140 центру Сил спеціальних операцій, 8-й окремий полк спеціального призначення ГУР МО та розвідувального взводу 13-го батальйону 95-ї ОАЕМБр разом з 2 Мі-24 вилетіли на Донецький аеропорт.

Початком першого бою за ДАП став постріл українського снайпера, що влучив у оператора ПЗРК бойовиків, який намагався збити один з українських гелікоптерів. "Вертушки" висаджували десант на вертолітному майданчику біля нового терміналу. Українські бійці вирушили перебіжками до старого терміналу і в бік селища Спартак, де зав'язалася перестрілка з сепаратистами.

У старому терміналі українські військові зайняли оборону на першому поверсі. Але тут рацією передали, що Су-25 має завдати удар по цьому терміналу. Бійцям надійшла команда сховатися за колонами, але офіцер 95-ї бригади Олег Гуть у доступній формі пояснив, що цього, м'яко кажучи, робити не треба.

Автор: reurters.com
  Битва за ДАП
Битва за ДАП

"Український мілітарний портал" вказує, що саме цей момент можна спостерігати на різних відео — літак Су-25 заходить на удар, але не випускає ракети. А при другому заході обстрілює новий термінал, де засіли проросійські бойовики.

Обстріл нового терміналу із зенітних 23-мм установок почала також 25-та повітрянодесантна бригада.

Бойовики вели стрілецький вогонь з позицій біля "Метро" та готелю.

Після обстрілу нового терміналу Су-25, три гелікоптери Мі-24 також обстріляли його з гармат. Під вогонь потрапила частина бойовиків, які намагались обладнати вогневі позиції на даху терміналу.

Зрозумівши, що перевага повністю на боці українських військових, терористи вирішили відступати. Вони розділилися — частина бойовиків виходила з терміналу пішки, а частина, разом із пораненими та вбитими, завантажилася на два КамАЗи та виїхала в Донецьк.

Загибель "Іскри"

Саме при відступі загинула значна частина зведеного загону "Іскра". За спогадами бойовиків, група на вантажівках нібито чула, що попереду засідка "Правого сектору" й треба прориватися. Бойовики ж, які засіли обабіч дороги, очікували прориву українських військових з боку аеропорту у напрямку Донецька.

Тож сталося так, що один із КамАЗів на Путилівському мості був обстріляний бойовиками батальйону "Восток" з гранатометів, кулеметів та автоматів. Майже всі пасажири загинули.

Водій іншого КамАЗа отримав на ходу кілька поранень, але зміг від'їхати на значну відстань, а вже потім врізався в дерево на Київському проспекті й перекинувся. Тож багато хто з пасажирів вижив.

Головну відповідальність за загибель бійців "Іскри" бойовики покладають на Ходаковського та Бородая як на керівників операції.

Подальший розвиток подій

Близько 17:00 бойові дії в аеропорту дещо затихли. Авіація чергувала у повітрі, бойовики намагалися збити її з ПЗРК. Увечері на даху українські військові побачили та ліквідували бойовика із РПГ.

У ніч з 26 на 27 травня в ДАП прибув 10-й загін ГУР на трьох вантажівках — одна з БК, два з особовим складом. На цей час бойовики вже залишили новий термінал, але українські військові його не контролювали. Він майже повністю горів.

27 травня в ДАП гелікоптерами перекинули підрозділи СпП МВС "Ягуар" та "Омега", приїхали представники УДО.

Автор: reurters.com
  Битва за ДАП
Битва за ДАП

Нацгвардійці проводили зачищення старого терміналу. О 22:00-23:00 надійшла команда зачистити також новий термінал.

28-29 травня на гелікоптері в ДАП доставили боєкомплект та провіант.

31 травня частина підрозділів аеропорту вирушила в Дніпропетровську та Харківську області. А для посилення в ДАП почали прибувати військово-транспортні літаки Іл-76 із бійцями та бронетехнікою 72-ої ОМБр.

Втрати сторін

Терористи втратили 26 травня у першому бою за ДАП близько 50 осіб. Із них — 39 росіян. Серед загиблих — командир зведеного підрозділу російських бойовиків Борис Сисенко, а також командир групи "Іскра" Олексій Горшков, двоє ексдесантників 45-го полку спецпризначення збройних сил РФ Олексій Юрін і Олександр Єфремов.

Серед українських бійців загиблих не було, троє дістали поранення.

Серед цивільного населення також були втрати — щонайменше загинув один місцевий житель, який жив у приватному секторі поблизу аеропорту.

Багато хто сподівався, що після нищівної поразки бойовиків українська армія продовжить наступ на Донбасі. Однак керівництво наказало військовим закріпитися у звільненому ДАПі.

Після звільнення ДАПу щонайменше місяць проросійські терористи не здійснювали жодних спроб наблизитися до аеропорту. За спогадами захисників аеропорту, станом на 7 серпня 2014 року, було до 4 спроб здійснити штурм, і лише 1-2 рази вони переходили у близький бій.

Автор: reurters.com
  Битва за ДАП
Битва за ДАП

Затримання зрадника

7 листопада 2014 року СБУ затримала зрадника Олександра Головуру. Його провина підтверджується відеозаписами з камер відеоспостереження аеропорту, де видно, як він пропускає російський загін до Донецького аеропорту.

12 квітня 2014 року проросійські бойовики захопили місто Слов'янськ Донецької області. З цієї дати почалося силове протистояння на Донбасі між українськими військовими та незаконними збройними формуваннями сепаратистів, підконтрольними Росії.

Зараз ви читаєте новину «Розпочалася битва за Донецький аеропорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути