Ексклюзиви
пʼятниця, 01 жовтня 2021 08:01

На Донбасі у вересні загинули семеро бійців: їхні імена та історії
8

Сім українських військових загинуло у вересні 2021 року на Донбасі. Бойовики жодного дня не припиняли обстріли - зафіксоване застосування як стрілецької зброї, так і артилерії.

Підконтрольні Росії формування вперше за 5 років обстріляли українські міста - Щастя в Луганській області та Авдіївку на Донеччині. Був поранений глава військово-цивільної адміністрації Щастя Олександр Дунець.

 

11 вересня

Олексій Куленко, 36 років

Солдат 57-ї мотопіхотної бригади ім. Кості Гордієнка

  Олексій Куленко родом з села Покотилово Новоархангельського району Кіровоградської області
Олексій Куленко родом з села Покотилово Новоархангельського району Кіровоградської області

Куленко загинув від мінометних осколків. Бойовики обстріляли позиції його підрозділу на околиці села Причепилівка на Луганщині. Поранення отримало ще троє бійців.

Олексій родом з села Покотилово Новоархангельського району Кіровоградської області. До війська пішов у квітні 2021 року. Служив у 17-му окремому мотопіхотному батальйоні.

Вдома у нього залишився батько та троє дітей.

Денис Герман, 32 роки

Солдат 74-го окремого розвідувального батальйону

  Денис Герман народився у Запоріжжі.
Денис Герман народився у Запоріжжі.

Розвідник загинув в результаті артилерійського обстрілу зі сторони незаконних збройних формувань. Місце загибелі у штабі не уточнюють.

Герман проходив службу у 74-му окремому розвідувальному батальйоні. Був солдатом у роті глибинної розвідки.

Денис родом із Запоріжжя. Закінчив Класичний приватний університет за спеціальністю ''Правознавство'' та здобув кваліфікацію магістра права. 29 вересня йому мало виповнитися 32 роки.

Вдома залишились батьки.


12 вересня

Артур Голуб, 27 років

Матрос 503-го батальйону морської піхоти

  Артур Голуб народився в місті Малин на Житомирщині
Артур Голуб народився в місті Малин на Житомирщині

12 вересня проросійські бойовики вдарили з протитанкового ракетного комплексу по вантажівці "МАЗ'' біля села Верхньоторецьке на Донеччині. Загинув водій, ще дев'ять бійців отримали акубаротравми.

Артур Голуб родом із райцентру Малин на Житомирщині. У 2020-му закінчив навчання у Національному університеті біоресурсів та природокористування. Півтора року тому пішов на службу до морпіхів. Був водієм вантажівки.

Вдома залишились мати.

12 вересня

Валентин Чепурний, 34 роки

Екс-сержант 17-го окремого мотопіхотного батальйону ''Кіровоград'' 57-ї мотопіхотної бригади

  Валентин Чепурний родом із Херсонщини
Валентин Чепурний родом із Херсонщини

Загинув на західній околиці села Кримське Попаснянського району Луганщини в результаті артилерійського обстрілу.

11 вересня у Валентина офіційно завершився термін контракту. Він заїхав у підрозділ попрощатися з побратимами – і в цю мить почався міни.

Чепурний разом із товаришами кинувся в укриття. Їх бігло четверо. Перші троє встигли проскочити, хоч осколками їм посікло ноги. А Валентин взяв на себе удар осколків від міни 120-го калібру, яка впала зовсім поруч. Медики спробували евакуювати чоловіка, але було пізно.

За словами заступника командира з морально-психологічного забезпечення 57-ї бригади, бійцеві пропонували вислати усі документи поштою, однак "за власною волею" він приїхав забрати їх особисто. А після того заїхав до побратимів, з якими проходив службу. Там і потрапив під обстріл.

Чи отримає його сім'я статус родини загиблого військовослужбовця відповідні виплати – наразі сказати складно. Значною мірою це залежить від доброї волі Міністерства оборони - Чепурний проходив службу з 2015 року, неодноразово був у зоні бойових дій.

Головнокомандувач Збройних сил Віктор Залужний пояснив, що контракт Чепурного і справді закінчився за декілька днів до смерті. Уся інформація є в базі даних і підробити її неможливо. Однак, якщо погодитися на виплату компенсації означатиме порушення закону.

''Йти на тиск суспільний, підроблювати документи і робити так, щоб його не виключали зі списків частини – це порушення чинного законодавства'', – пояснив головнокомандувач в інтерв'ю Радіо Свобода.

У родини Валентина Чепурного є можливість отримати компенсацію. Однак лише юридичним шляхом, і найімовірніше через суд.

Валентин - житель селища Високопілля Бериславського району Херсонської області. Там і похований.

Вдома у нього залишилися мати і маленький син.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Липень став найкривавішим у 2021-му для Збройних сил на Донбасі

13 вересня

Дем'ян Данилів, 24 роки

Старший солдат 17-го окремого мотопіхотного батальйону ''Кіровоград'' 57-ї мотопіхотної бригади

  Дем'ян Данилів родом з Львівської області
Дем'ян Данилів родом з Львівської області

Дем'ян Данилів загинув внаслідок обстрілу поблизу села Причепилівка Новоайдарського району Луганської області. Отримав кульове поранення голови несумісне з життям під час виконання бойових завдань.

Боєць родом з села Рудники Стрийського району Львівської області. Був командиром механізованого відділення. Заочно навчався на ІІ курсі історичного факультету Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Вдома залишилися батьки.

26 вересня

Віктор Молостов, 48 років

Старший солдат 54 бригади ім. Івана Мазепи

  Віктор Молостов родом із Харківщини
Віктор Молостов родом із Харківщини

Командир бойової машини загинув у зоні проведення Операції об'єднаних 26 вересня під час виконання бойового завдання. Штаб Операції об'єднаних сил уточнив лише, що разом з ним підірвався ще один боєць. Його госпіталізували у лікарню у стані середньої важкості. Стан пораненого задовільний.

Віктор Молостов родом із села Новоолександрівка Красноградського району Харківщини. Чоловік служив у 2015-2016 році по мобілізації. Пізніше військовий уклав контракт.

У нього залишились дружина та двоє дітей.

30 вересня

Олексій Стрижак, 39 років

Сержант 25-ї Січеславської повітрянодесантної бригади

  Олексій Стрижак родом з Дніпропетровської області
Олексій Стрижак родом з Дніпропетровської області

Загинув під час масованого артилерійського обстрілу селища Нью-Йорк під Донецьком.

Олексій родом з міста Зеленодольськ Дніпропетровської області. До війни працював електромонтером на Криворізькій ТЕС та в компанії ДТЕК.

Був мобілізований у 2015 році, служив на посаді бойового медика. З 2017 року - на контракті у 25-й бригаді.

Вдома залишилися дружина та двоє дітей.

У серпні 2021 року на Донбасі загинули дев'ять українських бійців - найбільше за останні два роки, коли було оголошене всеосяжне перемир'я у зоні Операції об'єднаних сил.

Проросійські бойовики жодного дня не припиняли стріляти. Кілька разів відкривали вогонь по тилових позиціях українських військ.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі у вересні загинули семеро бійців: їхні імена та історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути