вівторок, 15 жовтня 2019 12:41

Муженко розповів про причини Іловайської трагедії

Муженко розповів про причини Іловайської трагедії
Військова техніка, що була задіяна на параді, була відремонтованою. Фото: Главком

Колишній начальник Генштабу України Віктор Муженко розповів про причини Іловайської трагедії.

За його словами, це була операція добровольчих батальонів і підрозділів МВД, пише "24 канал".

"Склад практично всіх підрозділів МВС, які були залучені у цій операції, не підпорядковувався штабу АТО. Ми і де-факто, і де-юре не мали права віддавати якісь розпорядження і здійснювати управління. Тобто давати команди та вимагати якихось дій. Це відбувалося в рамках тієї оперативної групи, яка була створена на чолі з генералом Хомчаком. Хоча там мав бути керівником від МВС генерал Яровий", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Озвучили вимоги для Зеленського та обклеїли Офіс президента стікерами: підсумки акції "Ні капітуляції!"

Після російського вторгнення на територію України Путін зв'язався з українським командуванням. Запропонував "коридор".

"Але вночі на мене вийшов перший заступник начальника Генштабу РФ генерал Богдановський, який сказав, що умова одна. Крайня розмова, яка була перед виходом, це те, що умови змінюються і можуть дозволити вихід тільки якщо залишаємо техніку та озброєння. Ми на ці умови погодитися не могли. І не погодилися, за великим рахунком. Запропонували генералу Хомчаку провести вивід підрозділів із оточення у ніч з 28 на 29 серпня. Вони повинні були розпочати рух о третій ночі. Згідно з доповіддю Хомчака, у зв'язку з тим, що він не встиг всі підрозділи зосередити у вихідних районах, вихід перенесли на ранок", - додав Муженко.

Щодо параду Муженко заявив, що залучену техніку відремонтували і після параду вона відправилася на фронт.

Із 10 по 29 серпня 2014-го тривали бої за місто Іловайськ на Донеччині. Населений пункт був стратегічно важливий для перемоги над проросійськими бойовиками. Взявши його, Донецьк би повністю оточили та відрізали від російського кордону.

24 серпня 2014-го російська регулярна армія незаконно перетнула кордон з Україною. 3,5 тис. солдат на 60 танках атакували тил українських військ. Після трьох днів боїв президент РФ Володимир Путін повідомив українському командуванню, що випустить військових "зеленим коридором".

29 серпня російські війська розстріляли дві колони українських солдат, які виходили з Іловайська. Того дня загинули 366 бійців, майже 500 отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Муженко розповів про причини Іловайської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути