вівторок, 24 жовтня 2017 15:27

Мріяли про Росію на весь світ, а опинилися в ОРДЛО - журналіст про жителів Донбасу

Мріяли про Росію на весь світ, а опинилися в ОРДЛО - журналіст про жителів Донбасу
Багато тих, хто був сепаратистом на початку, насправді не про таке життя мріяли. Фото: Експрес - онлайн

Соціальна сторона життя у жителів окупованого Донбасу продовжує погіршуватися.

Про ситуацію на територіях, підконтрольних бойовикам, розповів український журналіст Роман Бочкала в інтерв'ю для сайту "Апостроф".

За словами журналіста, складно зробити глобальні висновки про настрої жителів Донбасу.

"Я спілкуюся з тими, хто займає проукраїнську позицію, і вони хочуть повернутися під контроль України. Але, думаю, що тих, хто займає не проукраїнську позицію, як і раніше, багато. Якщо говорити про патріотів, вони продовжують спілкуватися і ще не втратили надію, оскільки виходять на зв'язок з українськими журналістами. Але цих людей стало менше, багато хто на зв'язок виходити вже перестав. Якщо порівнювати, наприклад, з 2014-2015 роками, зараз вже менше людей пише", - розповів Бочкала.

На думку журналіста, багато людей бояться, або почали звикати до нових умов життя. Хоча є і приємна для українців новина з окупованих територій.

"Що мене приємно здивувало, так це те, що там вивчають українську мову. Нещодавно з Алчевська прислали фотографію підручника з української мови для 1-го класу. І там прямо в ньому написано: "Луганська народна республіка", "міністерство освіти ЛНР" і т. д. Приємно здивувало, що все-таки мову вчать. Але коли я почав ставити питання щодо того, що відбувається і так далі, каже: "Всюди росіяни, ми їх бачимо, впізнаємо їх, чуємо за голосом, вони відрізняються, їх багато". Росія там все контролює", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ відправили на той світ чортову дюжину бойовиків

Крім того, журналіст розповів, що там залишається частина проукраїнськи налаштованих громадян. Але за відкриті погляди можуть розстріляти.

"У мене була історія: в одного з моїх фоловерів, який живе на окупованій території, виникли питання щодо того, що він передає інформацію мені. До нього конкретно прийшли з питанням. Його врятувало те, що він всю цю інформацію видаляв. Якщо б знайшли листування – розстріляли б. Тому багато хто і боїться", - зауважив Бочкала.

Також журналіст відзначив, що багато тих, хто був сепаратистом на початку, насправді не про таке життя мріяли.

"Ті, хто спочатку підтримував всі ці сепаратистські режими, не хотіли жити в ДНР і ЛНР. Вони хотіли жити в Росії, вони розраховували, що Донбас за прикладом Криму стане частиною Росії, а, можливо, навіть мріяли, що вся Україна стане частиною Росії, від Будапешта і до Парижа – одна велика Росія на весь світ. Можливо, про це вони мріяли. А в підсумку опинилися в ОРДЛО, тобто незрозуміло де", - підкреслив журналіст.

За словами журналіста, жителі окупованих територій не підтримують "владу" терористів. Про неї негативно відгукуються та не довіряють їй.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будувати "Новоросію" на Донбасі приїхали 300 сербських найманців

"У них були якісь смішні "вибори", які й виборами назвати не можна. Просто помічник президента Росії Владислав Сурков викликав їх до Москви і сказав: "Ви будете ватажком ЛНР, а ви будете ватажком ДНР". Усе. Вони ж розуміють, що в будь-який момент їх можуть відкликати, вбити або засудити. В принципі, усе це на них і так чекає. Я взагалі дивуюся тим, хто погоджується йти на ці розстрільні посади", - розповів він.

Крім того, журналіст відзначив, що ватажками терористів можуть рухати жадібність та марнославство.

"Як цей Моторола, який раніше був заправником на АЗС. При всій повазі до цієї професії, але такий різкий кар'єрний стрибок стався. А потім в ліфт – і все", - наголосив Бочкала.

Нагадаємо, на окупованих російськими найманцями територіях шахтарям роздали пакети з їжею "за вірність ДНР".

Зараз ви читаєте новину «Мріяли про Росію на весь світ, а опинилися в ОРДЛО - журналіст про жителів Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути