вівторок, 24 жовтня 2017 14:24

Будувати "Новоросію" на Донбасі приїхали 300 сербських найманців

Будувати "Новоросію" на Донбасі приїхали 300 сербських найманців
За останні три роки одиного громадянина Сербії засудили за участь на боці бойовиків у війні на Донбасі. Фото: Донбас.Реалії

В СБУ заявили про три сотні "солдатів удачі" з Сербії, які служать в угрупуваннях незаконних ЛНР і ДНР.

Спецслужба назвала навіть прізвища учасників "Сербського десанту". Про це інформує сайт "Донбас.Реаліі".

"Великий привіт прем'єру Сербії, спасибі за таких відмінних бійців, які воюють на боці "Новоросії", - позують на камеру бойовики зі зброєю.

Серб Деян Берич з угруповання ДНР - зірка російського телебачення. Пропагандисти зняли не один сюжет про "допомогу сербського снайпера дітям Донбасу".

За даними сайту, сотні сербів записалися в ряди бойовиків. В свою чергу, СБУ двічі передавала владі Сербії списки її громадян, які воюють на Донбасі.

"Перше інформування було влітку 2014 року. А останнє - в 2017 році. На жаль, ми поки що не отримали ніяких офіційних відповідей ", - говорить співробітник Центрального апарату СБУ Ігор Гуськов.

На боці терористів, за офіційними даними, воюють більше 300 сербів.

"Людям оплатили переліт Белград-Москва, потім - автобус в Ростов-на-Дону. Там серби пройшли військовий інструктаж. І далі - в Донецьк. Займалася залученням громадська організація "Косовський фронт" - російська організація, що діє на Балканах", - розповіли на сайті, як одна з груп сербів потрапила на окуповану територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрабанду в ОРДЛО почали возити по-новому

Сербський політолог розповів, що прокремлівські сили впевнено почуваються в Сербії.

"У нас буквально сотні таких організацій, рухів, лідерів. І мені здається, що уряд Сербії їм, на жаль, потурає, бо їх надто багато", - каже політолог із Сербії Венцислав Буїч.

На думку бойовика з прізвиськом "Грізлі", члена угрупування "Сербські гусари", "якби не Росія, Сербія не виникла б як держава".

Аналітики, які досліджують питання Балканських країн, пояснюють, що серби їдуть на окупований Донбас через пропаганду.

"Обходячи офіційну фінансову допомогу сербському уряду, вони (влада Росії - КР) фінансують своїх агентів впливу в Сербії - проросійські організації, культурні центри, всілякі релігійні організації. У тому числі - парамілітарні організації, які не контролюються сербським урядом ", - зазначає експерт Інституту суспільно-економічних досліджень Олена Снігир.

Крім того, не виключається ймовірність вербування та підготовки найманців і в самій Сербії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи дали шахтарям крупу і згущенку "за вірність ДНР"

"Це саме російська ініціатива, це саме російські інструктори. Тобто говорити, що це ініціатива Сербії, їх бажання поставляти найманців, я б не наважилася. Це Росія, це їхнє бажання встановити вплив на Балканському півострові і вербувати нових найманців ", - говорить аналітик Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко.

На запити СБУ влада Сербії офіційно поки що не відреагувала.

"За останні три роки тільки один громадянин був засуджений за участь на боці бойовиків у війні на Донбасі, і навіть в цьому випадку покарання було умовним", - зазначив посол України в Сербії.

За даними сайту, у приватній російській військовій компанії Вагнера найманцям платять близько п'яти тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «Будувати "Новоросію" на Донбасі приїхали 300 сербських найманців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути