вівторок, 16 січня 2018 15:23

Міжнародні експерти розповіли, що відбудеться найближчим часом в окупованих Криму і Донбасі

Міжнародні експерти розповіли, що відбудеться найближчим часом в окупованих Криму і Донбасі
27% експертів вважають, що відбудеться "замороження" конфлікту на окупованих територіях. Фото: "Укрінформ"

У найближчі 1-2 роки нереальне запровадження миротворчої місії ООН на всій непідконтрольній владі України території Донбасу.

Про це повідомили в експертному опитуванні благодійного фонду "Ініціатива з дослідження східноєвропейської безпеки" (East European Security Research Initiative Foundation), передає "Укрінформ".

"Серед найімовірніших сценаріїв розвитку ситуації на Донбасі в найближчі 1-2 роки лише 5 відсотків опитаних експертів обрали запровадження миротворчої місії ООН на всій непідконтрольній Україні території Донбасу (те, що пропонує зараз Київ) і лише 2 відсотки - що в найближчі два роки можливе відновлення суверенітету України над непідконтрольними територіями Донбасу", - йдеться у дослідженні.

Водночас 56% опитаних експертів вважають, що збережеться теперішня інтенсивність протистояння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінсоцполітики озвучило кількість переселенців з Донбасу та Криму

У найближчі 1-2 роки відбуватиметься "замороження" конфлікту з припиненням активних бойових дій – підтримали 27% експертів.

Цікаво, що лише 5% опитаних експертів вірять, що Росія визнає терористичні ЛНР та ДНР.

"Заразом експерти не надто оптимістично висловилися щодо розвитку ситуації найближчими роками в незаконно анексованому Росією Криму. Так, 40 відсотків опитаних експертів вважають, що в найближчі роки у Криму збережеться нинішній статус-кво, 23 відсотки бачать загрозу посилення мілітаризації півострова Росією", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціологія приголомшила: стало відомо, як українці ставляться до ситуації на Донбасі

Серед експертів 21% очікують посилення санкційного тиску на Росію та 15% вважають, що санкції збережуться на теперішньому рівні або навіть будуть послаблені.

Дослідження проводилось у грудні 2017 року методом анкетування 62 експертів аналітичних центрів України, інших держав "Східного Партнерства" - Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, а також сусідніх країн Центрально-Східної Європи - Естонії, Литви, Словаччини, Польщі, Угорщини.

За даними соціологічного дослідження, 8% українців підтримують відділення окупованих територій Донбасу. 43% респондентів підтримують боротьбу за повернення Донбасу політико-дипломатичним шляхом.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародні експерти розповіли, що відбудеться найближчим часом в окупованих Криму і Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути