понеділок, 15 січня 2018 16:30

Соціологія приголомшила: стало відомо, як українці ставляться до ситуації на Донбасі

Соціологія приголомшила: стало відомо, як українці ставляться до ситуації на Донбасі
17% українців підтримують ідею встановлення миру на Донбасі силовим шляхом. Фото: ukrnews24.com

17% українців підтримують ідею встановлення миру на Донбасі силовим шляхом, майже половина вважає, що заради миру слід погоджуватися на компроміси, але не на всі.

Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Відповідаючи на запитання про те, чи необхідно для встановлення миру на Донбасі йти на компроміси з Росією і керівниками самопроголошених республік, 18,1% респондентів висловилися за те, що мир повинен бути відновлений за всяку ціну, і необхідно погоджуватися на будь-які компроміси, з ким завгодно і про що завгодно. 17,1% опитаних висловилися за те, що мир на Донбасі може бути встановлений тільки з позиції сили, коли одна зі сторін переможе. У той же час 49% опитаних вважають, що для миру на сході країни необхідно погоджуватися на компроміси, але не на всі", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 відсотків жителів Донбасу підтримують амністію для учасників бойових дій

До будь-яких компромісів заради миру схильні 30,5% жителів півдня, 23% - сходу, 25,5% Донбасу, тоді як на заході України таку позицію підтримало лише 8% опитаних.

"Найбільш неприйнятними виявилися пропозиції щодо проведення місцевих виборів на умовах, які вимагають бойовики на Донбасі - 63% респондентів вважають такий компроміс неприйнятним і тільки 12% прийнятним, - і повна амністія всім учасникам бойових дій проти українських військ - 58% респондентів вважають це неприйнятним і 16 % згодні на такий компроміс", - зазначається.

Крім того, серед опитаних питання про особливі політичні та економічні відносини на тимчасово непідконтрольних територіях з Росією - не знаходить громадської підтримки - 49% проти, 20% - "за".

"Надання окупованим територіям особливого статусу з закріпленням його в Конституції, то в регіональному розрізі найбільш неприйнятним це є для жителів центру (59%), і заходу (55%). На Донбасі ж розрив між тими, хто погодився б на такий компроміс, і тими, для кого він неприпустимий, мінімальні - 39% і 41% відповідно. Для жителів сходу країни ця пропозиція цілком прийнятно - 44% "за", 32% "проти"", - зазначається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото черг у Донецьку за SIM-картами "Фенікс"

Особливий статус окремих територій Донецької і Луганської областей найбільше підтримують на півдні - 47% "за" і 29% "проти".

Дослідження проводилося з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України, за винятком Криму і окупованій території Донецької та Луганської областей. Опитано було 2004 респондентів віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Раніше повідомлялось, що за даними соціологічного дослідження, 8% українців підтримують відділення окупованих територій Донбасу. 43% респондентів підтримують боротьбу за повернення Донбасу політико-дипломатичним шляхом.

Зараз ви читаєте новину «Соціологія приголомшила: стало відомо, як українці ставляться до ситуації на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути