Ексклюзиви
субота, 16 березня 2019 18:30

Мешканці окупованих територій можуть голосувати без довідки переселенця

Мешканці окупованих територій можуть голосувати без довідки переселенця
Проголосувати зможуть всі, хто має прописку - Тетяна Дурнєва. Фото: YouTube

Мешканцям окупованих територій Криму та Донбасу спростили схему голосування.

Тепер для того, щоб проголосувати треба змінити своє місце голосування та прийти лише з паспортом, каже директор Громадської холдингу "Група впливу" Тетяна Дурнєва в коментарі для Gazeta.ua.

Постанова 893 ЦВК говорить про виборців, чия адреса знаходиться в населеному пункті, перелік яких визначений в указі президента від 07 лютого 2019 року. Якщо людина проживає в населеному пункті, який є в переліку, то їм не потрібно ніяких документів окрім паспорта. Якщо вона проживає в одному з населених пунктів, якого немає в списку, то разом з паспортом вона може взяти будь-який документ який підтверджує фактичне місце проживання або необхідні зміни місця голосування: договір оренди житла, документи права власності на квартиру, довідка з роботи, транспортні документи, але майже всі мешканці окупованих територій включені в реєстр і їм нічого не треба брати окрім паспорта", - каже вона.

В разі відмови експертка радить вимагати письмову відповідь та звертатися до суду.

"Підставою для відмови може бути невчасне подання заяви, відсутність виборчої адреси взагалі, визнання судом недієздатним, але в будь-якому разі треба вимагати письмову відповідь і з нею звертатися до суду", - говорить Тетяна Дурнєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив про "кріпацтво" населення окупованої Луганщини

За її словами зможуть проголосувати майже всі охочі.

"Якщо людині виповнилося 18 років після окупації й вона прописана і має місце проживання, то їй треба перевірити себе онлайн, а потім особисто звернутися до реєстру з копією паспорта з пропискою та написати заяву про включення в реєстр, а потім про зміну місця голосування", - запевнює експертка. "Але ті люди, яким виповнилося 18 років і вони не мають прописки не зможуть проголосувати, бо не зможуть змінити місце голосування. Це дуже поширена проблема", - підсумовує Дурнєва.

Цьогоріч на виборах президента можуть проголосувати жителі окупованих Донбасу та Криму за спрощеною схемою. Для цього мешканець непідконтрольних територій повинен приїхати до найближчого відділу реєстрації виборців та змінити своє місце голосування.

Жителі підконтрольних територій голосуватимуть на цих виборах, але не масово, вважає Сергій Гармаш директор Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу

Зараз ви читаєте новину «Мешканці окупованих територій можуть голосувати без довідки переселенця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути