пʼятниця, 31 серпня 2018 21:02

Ліквідація Захарченка: усе, що відомо про бойовика
5

Сьогодні біля 18:00 у центрі Донецька підірвали ватажка ДНР Олександра Захарченка.

Вибух пролунав в кафе "Сепар" в центрі міста.

Автор: InformNapalm
  Ватажока бойовиків ДНР Олександра Захарченка вбили у Донецьку
Ватажока бойовиків ДНР Олександра Захарченка вбили у Донецьку

Отримали поранення його охоронці та найближчий соратник - так званий міністр податків і доходів ДНР Олександр Тимофєєв на прізвисько "Ташкент".

Вибух

Кафе, де стався вибух, належить начальнику охорони Захарченка Олександру Костенку. Спрацював саморобний вибуховий пристрій, за однією з версій.

Захарченко загинув від поранення в голову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, від яких травм загинув Захарченко

Автор: Mash
  Місце вибуху в Донецьку, де загинув Олександр Захарченко
Місце вибуху в Донецьку, де загинув Олександр Захарченко

Бойовики назвали подію "терактом". На сусідній вулиці затримали кількох людей. Назвали "українськими диверсантами" і пов'язаними з ними особами". В замаху підозрюють одного з охоронців Захарченка, якому вдалося втекти, пишуть російські ЗМІ.

Через убивство закрили в'їзд і виїзд із Донецька. Також заборонили виїжджати за межі окупованих територій. Місцеві жителі повідомляють, що в Донецьку зник мобільний зв'язок.

Хто такий Захарченко

Олександр Захарченко - уродженець Донецька. До війни працював у кількох компаніях, пов'язаних з донецьким олігархом Рінатом Ахметовим. У середині 2000-х займався роздрібною торгівлею курятини.

Автор: DonPress
  Олександр Захарченко до початку війни був торговцем
Олександр Захарченко до початку війни був торговцем

У 2014 році очолював донецьке відділення харківського бійцівського клубу "Оплот". 16 квітня 2014-го під його керівництвом сепаратисти зайняли будівлю Донецької міської адміністрації.

Спочатку називав себе "заступником міністра внутрішніх справ", потім - "військовим комендантом Донецька". Ватажком терористів став у листопаді 2014-го, за результатами контрольованих сепаратистами виборів.

В Україні Олександра Захарченка оголосили в розшук. Звинувачували у створенні терористичної організації.

Чим запам'ятався

Слова Захарченка: ""Якщо ви хочете почути, що все закінчиться завтра, цього я сказати не можу. Скажу тільки, що на все свій час. А з приводу терпіння - наші діди і прадіди терпіли ще більше", - активно коментували у соцмережах.

Автор: Обозреватель
  Полковник ЗСУ Михайло Щербина (праворуч) на зустрічі з Олександром Захарченком (ліворуч) під час боїв за донецький аеропорт
Полковник ЗСУ Михайло Щербина (праворуч) на зустрічі з Олександром Захарченком (ліворуч) під час боїв за донецький аеропорт

Також розповідав, що його прабабуся була в полоні у концтаборі "Рейк'явік" (насправді - столиця Ісландії - Gazeta.ua).

На ринку, виміряв вагу продуктів пістолетом Макарова.

Росія знайшла вже вбивць

За годину після ліквідації Захарченка міністерство закордонних справ Росії звинувато у вбивстві українську владу.

"Є всі підстави вважати, що за його вбивством стоїть київський режим, який не раз використовував подібні методи усунення інакомислячих і неугодних", - каже офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

Президент Росії Володимир Путін висловив співчуття "всім жителям Донбасу". Слово "Україна" в заяві Путіна не зустрічається, замітили журналісти видання Медуза.

"Підле вбивство Олександра Захарченка - це ще одне свідчення: ті, хто вибрав шлях терору, насильства, залякування, не хочуть шукати мирного, політичного вирішення конфлікту, не хочуть вести реальний діалог із жителями південного сходу. А роблять небезпечну ставку на дестабілізацію ситуації, на те, щоб поставити народ Донбасу на коліна. Цього в них не вийде", - йдеться в повідомленні на сайті Кремля.

Слідчий комітет Росії вбивство бойовика назвав "міжнародним тероризмом". Порушили кримінальну справу.

Українська влада причетність до вибуху заперечує

"Є підстави вважати, що смерть Захарченка стала результатом внутрішніх конфліктів, пов'язаних із перерозподілом віджатого бізнесу. Але ми не виключаємо і спроби російських спецслужб усунути досить одіозну фігуру, яка, за наявною у нас інформацією, заважала росіянам", - говорить керівник апарату глави СБУ Ігор Гуськов.

Спецслужба розглядає дві версії ліквідації Захарченка: внутрішні, кримінальні конфлікти або усунення спецслужбами Росії, додає Гуськов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зорян і Шкіряк "нє прі дєлах" - українці блискавично відреагували на ліквідацію Захарченка

Бойовики обрали нового "царя"

Замість убитого Олександра Захарченка "керівником ДНР" може стати один із трьох заступників голови "радміну ДНР" - Олександр Тимофєєв, Катерина Матющенко або Дмитро Трапезников.

Представник ДНР на переговорах у Мінську Денис Пушилін погрожує помститися за смерть Олександра Захарченка.

Автор: news.bigmir.net
  Покійні ватажки ДНР Олександр Захарченко та Михайло "Гіві" Толстих
Покійні ватажки ДНР Олександр Захарченко та Михайло "Гіві" Толстих

Олександр Захарченко - четвертий ліквідований донецький ватажок бойовиків. У жовтні 2016 року в Донецьку, в ліфті свого будинку підірвали Арсена Павлова, на прізвисько "Моторола". У лютому 2017 року ліквідували командира батальйону "Сомалі" Михайла Толстих на прізвисько "Гіві". 17 травня 2018-го, бійці ЗСУ ліквідували командира бригади Олега Мамієва, прізвисько "П'ятнашка".

Зараз ви читаєте новину «Ліквідація Захарченка: усе, що відомо про бойовика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути