Ексклюзиви
понеділок, 03 вересня 2018 12:09

Ліквідація "донецького шайтана": яку вигоду отримав олігарх Курченко

Ліквідація "донецького шайтана": яку вигоду отримав олігарх Курченко
Захарченка вбили - вигоду отримав Курченко. Фото: Укринформ

Після ліквідації ватажка ДНР Олександра Захарченка закрився комерційний проект харківського бандита Євгена Жиліна - "Оплот".

Саме Жилін лобіював призначення Захарченка керівником фейкової республіки. Про це пише журналіст Юрій Бутусов, передає Цензор.нет.

Тепер керувати тіньовою економікою окупованих територій зможе олігарх Сергій Курченко.

"Жилін завербований ФСБ РФ до війни, так як спеціалізувався на нелегальних фінансових операціях "обналу" між РФ та Україною, мав відповідні зв'язки в Москві. Захарченко був подільником Жиліна і ще до війни обговорював створення донецької філії "Цитаделі". 8 квітня 2014-го Харківську облдержадміністрацію звільнив спецназ Нацгвардії України, а по російській агентурі почали наносити ефективні удари. Тому Жилін і більшість його бандитів втекли з Харкова і перемістилися до Донецька", - написав журналіст.

За його словами, саме захоплення Захарченком за допомогою банди "Оплот" донецької міськради та інших об'єктів переконало московських кураторів Жиліна у дієздатності його найманців.

"Я всіх переконав, що (Захарченко- Gazeta.ua) дійсно потрібен Донецьку. При всій пишності Олександра Бородая не може бути прем'єр-міністром у Донецьку громадянин Росії, житель Москви. Це неправильно. Ідеальна кандидатура - Захарченко. Переконав. Люди поїхали і поговорили з Захарченком самі. Командна гра була хороша. Інших я прибрав. Будь-які спроби подвійного підпорядкування припинялися. Стрєлков сам себе оголосив головнокомандувачем", - Жилін розповів про призначення Захарченка.

Журналіст зазначив, що інформація про вплив Жиліна на прийняття конкретних рішень на Донбасі у той момент підтверджується з різних джерел.

"Жилін мав велику перевагу перед іншими ватажками бандформувань Бородаєм, Гіркіним і Ходаковським - володів структурою для організації тіньового фінансування і торгівлі з Україною через свої довоєнні канали та схеми. ФСБ було зацікавлене в людині, яка могла налагодити експлуатацію окупованих територій і при цьому відмивати і переводити на потрібні рахунки за потрібне людям у Москві великі суми. Економіка Донбасу могла існувати тільки в комплексі з українською, і ФСБ були потрібні українські оператори, здатні зберегти економічні зв'язки і продовжити експлуатацію донецького бізнесу", - пише Бутусов.

Зазначається, що Жилін зіткнувся з конкуренцією. На роль нового донецького олігарха ФСБ направила на Донбас ватажка ще однієї харківської кримінальної групи - Сергія Курченка.

"Курченко тісно співпрацював з Москвою до війни за тими ж схемами, що і Жилін. Але у нього не було жодної войовничості і жодних своїх угруповань. Зате Курченко, як один із фінансистів сім'ї Януковича, мав у багато разів більше фінансових ресурсів, ніж Жилін, і міг платити московським кураторам куди більше. Коли мова зайшла про те, хто буде перевертати мільярдами окупованих територій, Жилін виявився тим, ким і був - дрібної сошкою, яку використовують для певних ризикованих ситуацій справжні тіньові ділки. Харківська мафія, пов'язана з РФ, справила куди більший вплив на розвиток подій на окупованому Донбасі, ніж у самому Харкові", - додав журналіст.

Крім того, журналіст зазначає, що Захарченко призначив Жиліна своїм фінансовим радником.

"Захарченко був до війни дрібним підприємцем, продавцем курятину, і злетів тільки завдяки російським "кураторам" Жиліна. Вони разом приступили до розпилу і віджимання всіх фінансових потоків ДНР. Сам Захарченко освоював прибуткові "теми" і "куратори" все більш щільно починали влазити в тіньову економіку, потреба в імпульсивному Жиліні у тих, хто приймав рішення, практично зникла. Курченко набував дедалі більшої ваги," - зазначає Бутусов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У вбивстві Захарченка "зізналися" 4 людини

"19 вересня Жилін разом із бізнес-партнером Андрієм Козарем пішов на зустріч до ресторану "Вітерець" під Москвою. За словами Козаря, предметом зустрічі з невідомим, якого знав Жилін, повинна була стати найвигідніша тема - постачання до України вугілля з окупованих територій. Вугілля на той час уже контролював Курченко, і спроби Жиліна наприкінці 2016-го влізти в тему виглядали занадто зухвало. Тому на зустріч приїхав кілер, який застрелив Жиліна", - додав Бутусов.

На думку журналіста, ця ситуація для Захарченко стала полегшенням: пішов непотрібний посередник - все можна робити без нього.

"Усі фінансові питання Захарченко брав під себе, і саме він став за рішенням московських "кураторів" головним донецьким олігархом. Але не надовго. І так було до 31 серпня 2018-го, коли хтось прекрасно знаючий розпорядок дня Захарченко та графік його заходів вмонтував вибуховий пристрій біля входу до ретельно охороняючого ресторану, що належить начальнику охорони Захарченка. Тепер Курченко отримав перевагу в боротьбі за тіньові доходи ДНР. "Оплот" на Донбасі зачищений", - додав Бутусов.

31 серпня ватажка бойовиків ОРДО Олександра Захарченка було вбито внаслідок вибуху в центрі Донецька. Тимчасово виконуючим обов'язки ватажка бойовиків ОРДО призначили "першого віце-прем'єра" Дмитра Трапєзнікова.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідація "донецького шайтана": яку вигоду отримав олігарх Курченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути