Ексклюзиви
четвер, 06 червня 2019 18:13

Кучма попросив українців "трошки почекати" обміну полоненими

Кучма попросив українців "трошки почекати" обміну полоненими
"Я не буду оптимістом". Кучма розповів журналістам про свої очікування від перемовин у Мінську. Фото: УНІАН

Очільник української делегації у Тристоронній контактній групі, другий президент України Леонід Кучма заявив, що обмінятися полоненими бажають із обох сторін.

Він додав, що процес повернення українців додому гальмує саме Україна, повідомляє ТСН.

"Коли у грудні 2017-го відбулося останнє звільнення, в українських списках було 23 росіян, вони були погоджені, що вони підлягають звільненню, а потім в останній раз сказали, що вибачте, ми росіян не можемо звільнити. Ми не можемо їх передати ОРДЛО. З юридичного погляду, це абсолютно правильно. Ми повинні їх передати російській стороні. Відтоді цей процес загальмувався, і Росія ставить питання: "Ви звільнили? Ви оголосили? Чому ви не виконуєте свої обов'язки?" - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кучма заступився за Зеленського

Кучма також сказав, що питання полонених моряків обговорюватимуть, але ніхто не знає, чим воно завершиться.

"Після тривалої перерви сказати, що ми завтра зрушимо з місця - не можу. Моя особиста думка, у мене була можливість провести приватні переговори з тими, як ви розумієте, від кого залежить, - є бажання розпочати цей процес, тому що на це дивиться весь світ. Будемо зустрічатися, обговорювати. Повинні бути перші кроки з обох боків, я весь час кажу, що рух повинен бути двостороннім", - додав Кучма.

Він запевнив, що Україна не поступатиметься окупованим Кримом та Донбасом. Також Кучма прокоментував заяву прес-секретаря президента Росії Володимира Путіна Дмитра Пєскова про те, що він "загалом непоганий".

"Абсолютно правильно. Якщо б Пєсков сказав, що з нашого боку ми пропонуємо таке і таке. А тепер плануємо з чистого листа? А що це за чистий лист? А може, вони скажуть, що чистий лист це: Крим - їхній, ситуація, яка на Донбасі, - заморожений конфлікт тощо. Це настільки складна проблема, зокрема щодо моряків. Я також вважаю, що щодо моряків також обов'язково будуть зрушення. Тим більше з урахуванням рішення Міжнародного суду. Давайте трохи почекаємо, я в цьому плані не занадто оптиміст", - підсумував він.

У нових домовленостях щодо режиму припинення вогню на Донбасі необхідно прописати норму "не стріляти в відповідь".

Про це заявив представник України у тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кучма, повідомляє прес-служба Адміністрації президента.

Зараз ви читаєте новину «Кучма попросив українців "трошки почекати" обміну полоненими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути