пʼятниця, 28 червня 2019 17:31

Кого з полонених повернули до України

Троє військових ЗСУ Дмитро Великий, Яків Веремейчик і Максим Горяінов та житель окупованого Луганську Едуард Міхеєв повернулись з полону бойовиків.

Сторони домовились про передачу полонених напередодні парламентських виборів в Україні.

Полонених передали в Мінську Віктору Медведчуку, куму президента Росії Володимира Путіна та лідеру проросійської партії "За життя".

Передали в'язні у аеропорті Мінську, куди вони прилетіли з Ростова-на-Дону Росії. Кум Путіна отримав паспорти українців, проти не розгорнув, алишень показав їх журналістам недавно купленого телеканалу ZIK.

На питання чому їх привезли до Мінську, Медведчук відповів, що ті приїхали транзитом, а до Києва повернуться приватним літаком.

Автор: Громадське
  Полонені  військовослужбовці стоять поруч з кумом Путіна
Полонені військовослужбовці стоять поруч з кумом Путіна

Кого забрали

Дмитро Миколайович Великий народився 26 грудня 1988 року в селі В'язівок, Павлоградського району Дніпропетровської області. У 2015 році часу він взяв відпустку і поїхав на заробітки до Росії замість того, аби повертатися на військову службу.

Автор: Громадське
  Дмитро Великий у базі даних "Миротворець" числиться як дезертир. У 2015 році покинув військову службу та поїхав до Росії
Дмитро Великий у базі даних "Миротворець" числиться як дезертир. У 2015 році покинув військову службу та поїхав до Росії

Великий зник 9 грудня 2016 року під час спроби повернутися додому через окуповані території. Був захоплений бойовиками у Донецьку. В базі даних "Миротворець", він внесений як дезертир.

Старший солдат 53-ї бригади Максим Анатолієвич Горяїнов народився в 28 липня 1984 року. Він потрапив до полону бойовиків 22 травня 2019-го. Віз 7 бійців підрозділу медичної служби військової частини "Патріот"до пункту постійної дислокації. За словами родичів, чомусь скоротити маршрут та заїхав на територію ворога.

Автор: Громадське
  Максим Горянов був водієм камазу. Він та щє та 7 бійців бійців  43 підрозділу медичної служби військової частини "Патріот" 22 травня потрапили в полон
Максим Горянов був водієм камазу. Він та щє та 7 бійців бійців 43 підрозділу медичної служби військової частини "Патріот" 22 травня потрапили в полон

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог захопив у полон 8 українських бійців

"Є така статистика, що можна помилитись і приїхати на ворожий блокпост", - каже ветеран АТО Юрій Руденко. - Велика кількість людей і в 2014-му, і 2015-му роках і навіть в 2016-му і от зараз в таку пастку потрапляли. Якщо я не помиляюсь вони їхали південніше Донецька, а там ландшафт скрізь одинаковий, там все схоже. З того боку вони роблять так само: найгучніший епізод був, коли до нас приїхав майор Старков з повним камазом зброї".

Старший солдат Яків Петрович Веремейчик народився 29 січня 1986 року. Він потрапив до полону незаконних збройних формувань ЛНР у ніч на 26 травня 2018 року неподалік Катеринівки Попаснянського району Луганської області. Тоді ж бойовики полонили його побратима — Юрія Євтушка.

Яків служив за контрактом у 14-й механізованій бригаді, мав звання старшого солдата і шестеро людей у підпорядкуванні. Дружина Олена каже, що останній раз чула чоловіка 25 травня 2018 року.

"Ввечері 26 травня їй зателефонував невідомий номер. Представився Яшиним командиром. Попросив набрати чоловіка, бо, мовляв, не бере трубку, "пішов зі зброєю і нема". Подумала, що хтось дуркує. Вибила. Яша іноді любив так прикалуватися, дзвонити з інших номерів і іншим голосом до мене звертатись. Дзвонить знову, ще кілька разів. Збиваю. Тоді піднімаю і мені той командир каже, що Яків і ще один хлопець зі зброєю пропали. Їх немає від ранку", - розповіла вона.

Автор: Громадське
  Один з повернених - Едуард Міхєєв тривалий час був членом бандформування "Народна міліція ЛНР". Згодом бойовики засудили його і  посадили до в'язниці
Один з повернених - Едуард Міхєєв тривалий час був членом бандформування "Народна міліція ЛНР". Згодом бойовики засудили його і посадили до в'язниці

Едуард Анатолійович Міхеєв народився 18 вересня 1964 року. Жив в селищі Кленовому Ровеньського Району Луганської області. Був членом бандитського формування ЛНР – "служив" у так званій Народній міліції ЛНР. З невідомої причини загарбники в тому, що він поїхав в Україну для оформлення пенсії і став "агентом СБУ".

Влітку 2017 року терористи звинуватили його в "державній" зраді та засудили на 12 років позбавлення волі. Бойовики стверджують, що на засіданні суду Міхєєв зізнався в своєму злочині та заявив, що громадянином ЛНР себе не вважає.

Коли українців забирали в останній раз

Останній обмін полоненими відбувся 27 грудня 2017 року під містом Горлівка Донецької області. З полону вдалося забрати 74 заручників, натомість росіянам віддали 233 російських загарбників. Українці знаходилися у поганому стані здоров'я. Серед звільнених був також Ігор Козловський, всесвітньо відомий вчений та громадський діяч.

Після цього Росія припинила практику обміну полоненими.

Скільки залишилося

Станом на 2019 рік у полоні російських загарбників знаходяться від 180 військовослужбовців ЗСУ.

"Зате в руках представників незаконних збройних формувань в Донецьку і Луганську залишається понад 130 осіб. Серед них військові, що перебували у полоні понад 4 роки – Богдан Пантюшенко, Сергій Глондар і Олександр Кориньков. А також декілька цивільних, яких та сторона звинувачує в шпигунстві на користь України, а Україна не намагається захистити", – підкреслили правоохоронці з Медійної ініціативи з прав людини.

Як відреагував президент

Президент України Володимир Зеленський був невдоволений таким вчинком Медведчука. Назвав його дії передвиборчим піаром.

"У нас незалежна самостійна країна. Не розумію, чому у нас повинні бути посередники. Він знає моє ставлення до цього питання. Це не про особистості. Чому піднімається питання повернення полонених, питання припинення війни з його сторони тільки під вибори? Запитайте його", - сказав Зеленський.

Соцмережі

Зараз ви читаєте новину «Кого з полонених повернули до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути