вівторок, 07 лютого 2023 13:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Кириленко про Бахмут: використовувати захисників, як "гарматне м'ясо", ніхто не буде

Кириленко про Бахмут: використовувати захисників, як "гарматне м'ясо", ніхто не буде
Голова Донецької ОВА Павло Кириленко розповів про ситуацію в Бахмуті. Фото: facebook.com/pavlokyrylenko.donoda

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко не виключає захоплення Бахмута росіянами.

Водночас до планів окупантів захопити всю Донецьку область ставиться скептичною. Про це заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода"

"Не виключаємо ми будь-які сценарії. Але діємо виключно по вертикалі. Всі військові перебувають на рубежах захисту. І вживаються всі максимальні заходи, щоб цього не відбулося…", – сказав Кириленко.

Він наголосив, життя українських військових є не меншою цінністю для командування, чим території.

"Для Збройних сил України... захист рідної землі, територій, суверенітету держави, – безумовно, є найвищим пріоритетом. Але при цьому...життя та здоров'я наших захисників є одним з основних пріоритетів. Тому використовувати захисників, як "гарматне м'ясо", ніхто не буде", – сказав голова ОВА.

За його словами, Бахмут зараз тримається.

"Ми робимо все можливе, щоб якомога більше знищити ворога, щоб його наступальний пил був загашений", – запевнив Кириленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти намагаються оточити ЗСУ в Бахмуті: карта боїв

Також посадовець оцінив шанси ворога захопити до березня всю Донеччину. Кириленко зауважив, що не варто "недооцінювати ворога", але "треба керуватися фактами і розуміти реалії сьогодення".

"Ворог намагався вийти на кордон Луганської області у травні і максимум до липня (2022 року. – Gazeta.ua) захопити всю Донецьку область. Бахмут захопити у крайні терміни (і після цього вони вже були доволі розмиті) – це вересень 2022 року. Це я навів факти", – сказав голова ОВА.

Він додав, що розраховує на те, щоб "максимально зосередити зусилля" на оборонних укріпленнях, на проведенні "чіткої, скоординованої, злагодженої дії" з військовим командуванням для того, щоб захистити область.

"Більша територія Донеччини була окупована. З урахуванням деокупації Лиманської і Святогірської громад наразі під контролем України, – практично 52 відсотки Донеччини. Тому ми будемо стояти стільки, скільки потрібно, на своїй землі", – сказав Кириленко.

Бахмут на Донеччині давно охрестили фортецею України. Запеклі бої за нього точаться ще з літа минулого року.

Цього тижня росіяни кинули всі сили на прорив української оборони та оточення Бахмута, а також розгорнули потужні наступальні дії на Лиманському напрямку, повідомили в Міноборони.

Протягом останнього тижня росіяни продовжили незначне просування у спробах оточити Бахмут. Через це положення Сил оборони у місті ускладнилося, за даними британської розвідки.

Україна зазнає "значних" втрат під час оборони Бахмута. Але "заплатила б значно більшу ціну", якби дозволила військам РФ легко взяти місто, вважають американські воєнні аналітики.

Пояснюють: сам Бахмут не має оперативного чи стратегічного значення, але якби російські війська зайняли його відносно швидко, вони могли б сподіватися на розширення наступальних операцій.

Зараз ви читаєте новину «Кириленко про Бахмут: використовувати захисників, як "гарматне м'ясо", ніхто не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути