вівторок, 16 січня 2018 12:24

Хроніки кіборгів: минуло три роки від славетної оборони Донецького аеропорту
15

"До триріччя останньої битви за Донецький аеропорт".
Фото: Сергій Лойко
"До триріччя останньої битви за Донецький аеропорт".
"До триріччя останньої битви за Донецький аеропорт".
"До триріччя останньої битви за Донецький аеропорт".
"До триріччя останньої битви за Донецький аеропорт".

16 січня відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам'ять загиблих кіборгів.

Українських захисників, які вели бої за Донецький аеропорт у 2014-2015 роках прозвали кіборгами.

Бої за стратегічний об'єкт точилися 242 дні, з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року. Українська армія та добровольці утримували оборону будівель летовища, а також контролювали навколишні села.

Війна за Донецький аеропорт почалась 26 травня 2014 року, коли проросійські терористи та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька.

15 січня 2015 року почалася нова фаза оборони Донецького аеропорту. Терористи перед приїздом представників місії ОБСЄ обстрілювали новий термінал аеропорту та впритул підійшли до українських позицій. Вони планували почати з нового терміналу обстрілювати міжнародну місію, щоб звинуватити в цьому українських військових.

  "До триріччя останньої битви за Донецький аеропорт".
"До триріччя останньої битви за Донецький аеропорт".

Того дня під час боїв за аеропорт загинули двоє українських військових. При штурмі аеропорту ворожою стороною, псковські десантники втратили понад 130 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боєць опублікував фото останніх днів оборони Донецького аеропорту

16 січня терористи відійшли в район Спартака й відновлювали свою боєздатність, отримували підкріплення. Опівночі бойовики обстріляли метеовежу з РСЗВ "Град" і після цього до самого ранку не відкривали вогонь.

Президент Петро Порошенко заявив, що "кіборги" зробили неможливе і 15 січня "буде вписане золотими літерами в історію Збройних сил України". Того дня загинули 2 "кіборгів" та 11 зазнали поранень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оборона ДАП: героїчне 21 січня

Протягом ночі з 16 на 17 січня терористи обстрілювали аеропорт зі стрілецької зброї, мінометів та артилерії.

18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників -"кіборгів". 21 січня 2015 року прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об'єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

7 грудня 2017 року у прокат вийшов український фільм "Кіборги" про захисників Донецького аеропорту. За три вікенди його переглянули майже 264 тис. глядачів. Фільм знімали в Києві і на Чернігівщині. Бюджет картини становить 48 млн грн. Стрічку "Кіборги" подадуть на кінопремію "Оскар" від України.

Командир взводу 90-го окремого аеромобільного батальйону імені Івана Зубкова, колишній "кіборг" 42-річний Олександр Берещук розповів про важливість повернення Донбасу до складу України. При цьому прокоментував оборону Донецького аеропорту, в якій сам брав участь у грудні 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Хроніки кіборгів: минуло три роки від славетної оборони Донецького аеропорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути