Ексклюзиви
середа, 28 липня 2021 17:11

Хомчак оголосив війну міністру оборони Тарану, однак програв її - волонтер

Хомчак оголосив війну міністру оборони Тарану, однак програв її - волонтер
Михайло Макарук: "За Хомчака армія відкотилася назад". Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

Звільнений президентом головнокомандувач Збройних Сил Руслан Хомчак провалив свою роботу. Під час його перебування на посаді застопорилися важливі реформи, відбулося масове звільнення з армії молодих досвідчених офіцерів, розквітла корупція. Новий головнокомандувач Валерій Залужний – авторитетний бойовий генерал.

Про це Gazeta.ua розповів волонтер, речник міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

Президент Володимир Зеленський звільнив генерал-полковника Руслана Хомчака з посади головнокомандувача Збройних Сил. Ви були одним із критиків роботи Хомчака. Які недоліки його роботи вважаєте головними? Які досягнення можете згадати?

Перебування Хомчака на посаді головнокомандувача – суцільний провал. З того, що я знаю – в Укроборонпромі вже давно розробляють ракети, потрібні для фронту. З 19-ти підписів, потрібних для того, щоб ці ракети запустили в серію, бракує єдиного – Руслана Хомчака. Він – один з найбільших корупціонерів у верхах. Були скандали із його землею, квартирами. Компромату на нього нарили чимало. І ця робота триває.

Діяв за правилом "Я начальник – ти дурак". Хомчак – єдиний військовий, який почав погрожувати волонтерам

Одним із найбільших недоліків Хомчака як головнокомандувача є його некомпетентність у стратегічних комунікаціях. Він діяв за правилом "Я начальник – ти дурак". Хомчак – єдиний військовий, який почав погрожувати волонтерам. За час війни утворилася плеяда молодих, освічених, тямущих офіцерів, що мали професійний досвід. Але Хомчак у своїй діяльності відштовхував їх, оточуючи себе підлабузниками. Відтак досвідчені бойові офіцери просто звільнялися з армії.

Якщо порівнювати Руслана Хомчака із його попередником Віктором Муженком, якого за його активність на посаді прозвали "Вітя-війна", то порівняння буде не на користь першого. Муженко проводив стратегічні навчання на високому рівні. В нас досі не впроваджена військова доктрина. Провалена низка реформ армії, закупівля і тестування перспективних зразків озброєння. Корупція у збройних силах набула колосальних розмірів. Хомчак покривав свого протеже – корупціонера Ігоря Хоменка (екскомандувач Медичних сил ЗСУ – Gazeta.ua). Загалом за Хомчака армія відкотилася назад.

Хомчаку дуже не подобалося, що його фактично усунули від розподілу військових фондів

У чому бачите причину звільнення Хомчака? Він мав тривалий конфлікт із міністром оборони Андрієм Тараном. До чого це призвело?

Хомчак вів інформаційну війну з Тараном. Конфлікт головнокомандувача з міністром мав не стільки фінансовий, скільки ідеологічний характер. Одночасно із призначенням Хомчака командувачем у березні 2020 року запровадили розподіл обов'язків – створили посади начальника Генерального штабу та головнокомандувача збройними силами, на останню й призначили Хомчака. Згідно з цим поділом головнокомандувач ЗСУ усувався від керування фінансовими потоками, що й породило конфлікт. Хомчаку дуже не подобалося, що його фактично усунули від розподілу військових фондів. Оголосив війну міністру, однак програв її.

Залужний – професійний бойовий офіцер, що зробив військову кар'єру не "по блату"

Звільнилося багато офіцерів, які пройшли війну, казали ви. Призначення на посаду Валерія Залужного виправить цю проблему? Чого чекаєте від нового командувача?

Генерал Валерій Залужний – професійний бойовий офіцер, що зробив військову кар'єру не "по блату". Він підвищив кваліфікацію під час війни, закінчив університет "Острозька академія" за спеціальністю "Міжнародні відносини". У нього високий авторитет у війську, його поважають ветерани і волонтери. Це український молодий генерал, що сам себе зробив. Однак робота в нього буде важка – доведеться розгрібати цілі Авгієві стайні, що лишилися від попередника. Роботи багато – треба провести реформу автоматизації військ тощо. Але є сподівання, що новий головнокомандувач впорається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський влаштував кадрові перестановки в СБУ

Держава в поточному році не витратила жодної копійки на посилення обороноздатності країни, кажуть волонтери. Що вважаєте причиною і які наслідки можуть бути?

Наслідки можуть бути катастрофічні – аж до втрати державності. Причини – дилетантство вищого політичного керівництва, економічний фактор, провалена дипломатична робота. Особливо це проявилося у раптовому бажанні дружити з Китаєм. Загалом поточний стан Збройних сил України – це провал найперше президента і його команди.

Залужний – бойовий генерал. Але з його призначенням війська не підуть одразу в атаку

Яких змін можна чекати на фронті і в армії після призначення Залужного головнокомандувачем?

Завдання Залужного – це формування стратегії війська. На фронті ж усе залежить від рішень бойових командирів рот і бригад. Залужний теж бойовий генерал, але з його призначенням війська не підуть одразу в атаку. Бо рішення про наступ приймається у ставці Верховного головнокомандувача – президента Зеленського. Для цього має бути ухвалена низка виважених дипломатичних та політичних рішень. Але для цього також потрібна рішучість, а саме її бракує Володимиру Зеленському.

27 липня рішенням президента Руслан Хомчак був звільнений з посади головнокомандувача Збройних сил України, яку він обіймав із 27 березня 2020 року.

На його місце призначений Валерій Залужний, генерал-майор, командувач оперативного командування "Північ".

Володимир Зеленський заявив, що не має сумнівів стосовно патріотизму та професійності Хомчака, але хоче бачити синергію між Міноборони та ЗСУ, тоді як натомість бачить конфлікти.

Руслана Хомчака переводять на посаду першого заступника секретаря РНБО.

Зараз ви читаєте новину «Хомчак оголосив війну міністру оборони Тарану, однак програв її - волонтер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути