четвер, 05 квітня 2018 19:04

"Гуляв із сином біля адміністрації, а за півгодини її захопили" - муфтій мусульман розповів про окупацію Донецька

"Гуляв із сином біля адміністрації, а за півгодини її захопили" - муфтій мусульман розповів про окупацію Донецька
Донецьку адміністрацію захопили через півгодини після того, як муфтій забрав свого сина із дитячого майданчика поруч. Фото: LiveJournal

"Ходив з родиною на всі проукраїнські мітинги. Мене не чіпали, бо місцеві алкоголіки ще боялися чіпати релігійних діячів. Але бачив, як вони людей били по обличчю, кидали у них яйця, каміння й палиці", - каже каже 39-річний Саїд Ісмагілов.

Муфтій духовного управління мусульман України "Умма" розповів Gazeta.ua про початок окупації Донецька навесні 2014 року.

"Коли все це починалося, то громадські будівлі захоплювали божевільні з палицями, місцеві алкоголіки й наркомани, яких усі добре знали. З приходом Гіркіна з'явилися росіяни й люди, завезені з інших регіонів України. Вдавали донеччан. Йшли з російськими прапорами по центральній вулиці й запитували у перехожих, як вона називається.

Поруч із обласною адміністрацією був дитячий майданчик із гірками й гойдалками. Гуляв там із 5-річним сином у день, коли її захопили. Уже зранку стояли міліцейські кордони. Син запитав "Що там за дядьки стоять зі щитами?" і побіг роздивлятися ближче. Я теж підійшов. Дитина потягнула одного міліціонера за дубинку, а той засміявся.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Попередили, що стану ціллю для снайпера" - муфтій

Через півгодини забрав дитину і поїхав додому. Коли тільки відкрив двері, дружина сказала, що адміністрацію захопили. Не повірив, бо щойно приїхав звідти. Увімкнув телевізор і побачив сюжет. Штурму як такого не було - міліція розступилася і пропустила цих "гопників". Хоча сил було достатньо, щоб розігнати їх, вхід до адміністрації міліціонери загородили вантажними машинами, по периметру будівлі натягнули колючий дріт. Але, коли прийшли ці заколотники, місцевий спецназ просто здав адміністрацію", - розповів Саїд Ісмагілов.

Журналістка із Донецька Тетяна Заровна розповідає, що росіяни не приховували, звідки приїхали. Знімали українські прапори з адмінбудівель, убивали донеччан у центрі міста під час мітингу 13 березня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «"Гуляв із сином біля адміністрації, а за півгодини її захопили" - муфтій мусульман розповів про окупацію Донецька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути