вівторок, 17 вересня 2019 15:11

Голова ОБСЄ розповів, який шлях для Донбасу підтримує

Голова ОБСЄ розповів, який шлях для Донбасу підтримує
"Я думаю, що формула Штайнмаєра є найбільш доречною платформою для виконання мінських домовленостей". Фото: osce.org

Чинний голова ОБСЄ Мирослав Лайчак підтримує "план Штайнмаєра", який передбачає надання Донбасу особливого статусу, місцеві вибори за стандартами ОБСЄ, після цього — виведення російських військ і встановлення контролю над кордоном.

Про це він розповів в інтерв'ю BBC-Україна.

"У нас все є, всі компоненти для процесу. У нас є політичний формат - "нормандський формат", є виконавчі елементи - двостороння група, є місія спостерігачів ОБСЄ.

І я персонально підтримую "формулу Штайнмайєра", тому що це те, чого нам не вистачало: інтерпретація того, як нам виконати Мінські домовленості, тому що ми багато разів бачили та чули, що у двох сторін є різна інтерпретація. Я думаю, що "формула Штайнмаєра" є найбільш доречною платформою для виконання Мінських домовленостей", — сказав він.

Яке відношення ОБСЄ має до війни на Донбасі? Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ працює в Україні з 21 березня 2014-го. Це неозброєні спостерігачі, які моніторять і звітують про ситуацію з дотриманням прав людини та гуманітарну ситуацію загалом. Вони працюють як на війні на Донбасі, так і в інших районах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мінські угоди - ганебні. Це часткова капітуляція" - нардеп Зеленського

13 вересня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що українська влада опрацьовує можливість проведення місцевих виборів по всій країні, включаючи окремі райони Донецької та Луганської областей.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що "формула Штайнмаєра" і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті "нормандської четвірки".

Зараз ви читаєте новину «Голова ОБСЄ розповів, який шлях для Донбасу підтримує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути