пʼятниця, 21 травня 2021 12:59

Генералу Назарову скасували вирок

Генералу Назарову скасували вирок
Верховний суд скасував вирок генералу Назарову і визнав його невинуватим у збитті ІЛ-76. Фото: sudreporter.org

Верховний суд скасував вирок генералу Збройних сил України Віктору Назарову. І визнав його невинуватим у збитті ІЛ-76.

Справу проти Назарова закрито. Про це повідомляє "Судовий репортер".

Йдеться про збитий терористами літака ІЛ-76 у червні 2014 року поблизу аеропорту Луганська. Тоді загинули 40 військовослужбовців і дев'ять членів екіпажу.

Суд врахував дані з вироку щодо представників терористичної організації ЛНР Ігоря Плотницького, Олександра Гуреєва та Андрія Патрушева, яких у березні цього року засудили до довічного позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал Назаров, причетний до загибелі Іл-76 на Донбасі, звільнений з лав ЗСУ

Верховний суд вирішив, що в умовах війни генерал Назаров не мав можливості належно виконати свої обов'язки. Суд визнав, що йшлося про виправданий ризик, коли військове керівництво намагалося перекинути додаткові ресурси в аеропорт "Луганська", щоб посилити дислоковану там групу "Славутич" і відстояти аеропорт і територію. Генерал діяв в умовах ризику втрати територію, виконував конституційний обов'язок по обороні країни. Суд брав до уваги, що замисел застосування сил та засобів ЗСУ затверджував керівник АТО Віктор Муженко. І до реалізації замислу був причетний не один Назаров.

Після оголошення позиції Верховного суду Назаров сказав, що після виправдання просить вибачення у батьків загиблих. І шкодує про те, що сталося.

Терористи збили український ІЛ-76, який мав сісти в Луганському аеропорту. З дев'яти членів екіпажу і 40 військовослужбовців не вижив ніхто. На лаві підсудних опинився генерал Віктор Назаров, який на той час керував штабом АТО. 2016-го Назарова визнали винним і засудили до семи років в'язниці. Начебто він проявив злочинну недбалість, посилаючи літак на територію, де були терористи, готові обстрілювати літаки, які мали приземлятися в аеропорту Луганська. 16 грудня 2020 року Дніпровський апеляційний суд залишив без змін вирок.

Зараз ви читаєте новину «Генералу Назарову скасували вирок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути