пʼятниця, 13 вересня 2019 21:39

"Газу немає, воду розвозять машиною" - як живе місто на лінії розмежування
5

Місто Красногорівка – прифронтовий населений пункт неподалік від ДНР. У 2015 – 2016 роках про нього майже кожного дня розповідали у новинах через бойові дії поруч з ним. Зараз у місті значно тихіше.

  Будинки в Красногорівці піддаються обстрілами
Будинки в Красногорівці піддаються обстрілами

У дев'ятиповерхівках східної частини міста багато вибитих або забитих фанерою вікон. Будинки потрапляли під часті обстріли. На одному якраз будівельники ремонтували дах. На вулицях дуже мало людей. Навіть собак і котів тут важко побачити. Лякає гнітюча тиша, здається навіть пташки не співають. Вже за корпусами районної лікарні, біля школи можна побачити дітей, які йшли після занять додому, по дорозі перекидувались жартами та голосно розмовляли.

У місті газу нема, води нема, воду розвозять машиною але сміття вивозять щодня

"А що робити? Живемо, їхати немає куди. Більше скажу люди повертаються назад. У порівнянні з 2015 – 2016 роками, людей стало більше, вони повертаються додому, бо тут вже не так гучно і страшно. Хоча вночі буває неспокійно. У місті газу нема, води нема, воду розвозять машиною але сміття вивозять щодня. Якось живемо", - розповіла Світлана, продавчиня магазину, який знаходиться неподалік від лікарні, пише kuma.city.

  Кавуни у місті коштують 4 гривні за кілограм, цибуля – 9 гривень
Кавуни у місті коштують 4 гривні за кілограм, цибуля – 9 гривень

У продуктовому магазині чималий вибір товару. Можна придбати майже все. Наприклад, кавуни коштують 4 гривні за кілограм, цибуля – 9 гривень, картопля – 13 гривень, а питну воду у великих ємностях продають по гривні за літр.

  Сміття вивозять щодня - місцеві жителі
Сміття вивозять щодня - місцеві жителі

За словами продавчині, у місті майже немає роботи. Красногорівський вогнетривкий завод не працює через відсутність газу, хоч газопровід відремонтований, але ГРС знаходиться в "сірій зоні", яка неодноразово потрапляє під обстріли. Її треба відремонтувати, але під кулями зробити це неможливо.

  Занедбані та пошкоджені будинки в прифронтовому місті
Занедбані та пошкоджені будинки в прифронтовому місті

Чим ближче до центру, тим більше людей.

Місцевий ринок сильно постраждав від обстрілів. До обіду тут підприємці торгують овочами, фруктами, молоком, побутовою хімією. На вулиці Центральній навпроти ринку розташоване невеличке приміщення, яке відразу кидається в очі серед закритих магазинів, забитих фанерою вікон двоповерхівок.

Відвідувачі у кафе є, попити кави люди заходять щодня




У Красногорівці три місяці тому відкрилося кафе "Ріо-ріта". Тут продають чай, каву, солодощі та тістечка. На вітрині можна побачити навіть незвичні ласощі – макарун - легеньке печиво безе з м'якою начинкою. Чай коштує 8 -10 гривень, кава – 10 -12 гривень, тістечка 13 - 30 гривень. За словами бариста, що відвідувачі у кафе є, попити кави люди заходять щодня.

  Кав'ярня в Красногорівці
Кав'ярня в Красногорівці

У цьому році по вулиці Сумській та Центральній були встановлені світлодіодні ліхтарі. За кошти гранту придбано 70 ліхтарів, які підключать до електромережі за рахунок міського бюджету. Проект реалізовувався в межах "Програми Організації Об'єднаних Націй із відновлення та розбудови миру". Красногорівська громадська організація "Наше відродження – Донбас Україна" виграли грант на встановлення та облаштування у прифронтовому місті вуличного освітлення. Місцеві та підприємці, в свою чергу, зібрали кошти на фарбу для стовпів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія готова піти з Донбасу - радник Трампа

Більшість жителів непідконтрольної Києву частини Донецької та Луганської областей вважають територію ОРДЛО українською.

54,5% жителів Донбасу вважають окуповані території Донецької та Луганської областей частиною України. З них 31% людей хоче, щоб території мали автономний статус у складі України, а 23,5% бажають повернутися до складу України без змін, повідомляють фахівці берлінського Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень (ZOiS).

Зараз ви читаєте новину «"Газу немає, воду розвозять машиною" - як живе місто на лінії розмежування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути