вівторок, 03 липня 2018 13:00

"Фугасний снаряд 152 калібру розірвався біля нього" - минає 40 днів за бійцем Мар'яном Корчаком

Сьогодні минає 40 днів з дня загибелі у війні на Донбасі добровольця 1-ї окремої штурмової роти українського Добровольчого корпусу "Правий Сектор" Мар'яна "Хитрого" Корчака. Він загинув 25 травня 2018 року біля села Зайцеве Донецької області.

Автор: ДУК "ПС"
  22-річний Мар'ян Корчак загинув внаслідок обстрілу з артилерії українських позицій
22-річний Мар'ян Корчак загинув внаслідок обстрілу з артилерії українських позицій

"Я був на посту з "Кадетом", несли бойове чергування. Мар'ян в цей час відпочивав, у нього був вільний час з четвертої до восьмої ранку, - говорить про останні хвилини життя Мар'яна Корчака його побратим на позивний "Ганс". Повного імені він не розкриває.

"04:30 ранку, над позиціями з'явився російський безпілотний апарат. В цей момент розпочався шалений артобстріл. Вогонь був настільки потужний, що там все літало, земля просто стогнала. Я крикнув "Кадету", щоб він розбудив "Хитрого". Ми почали стріляти по безпілотнику в надії, якщо не збити, то хоча б - прогнати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ним пишалися" - на Донбасі загинув 22-річний доброволець

"Кадет" в цей час підготовив димові шашки, щоб закритись від безпілотника, якщо він попливе у нашому напрямку. Через двадцять хвилин ворожий апарат почав віддалятися від нас. Я крикнув Мар'яну, щоб він взяв медичний рюкзак і був готовий бігти до хлопців, які знаходились в укріпленнях. Думали, що там поранені чи вбиті. Але, на щастя, ніхто не постраждав", - розповідає хлопець.

"Я побіг перший, Мар'ян за мною. Почали провіряти житлові підвали, потім забігли в будинок, де жили побратими. Він був весь розбитий, туди прилетіло мінімум два чи три рази 120-ти чи 152-х міліметровий снаряд. Залишалось перевірити, ще один об'єкт, як почув приліт з ворожого боку. Тільки встиг прилягти, як пролунав вибух. Піднявся, все в диму, уже не роздумуючи побіг у третє сховище. І в той момент, я навіть не підозрював, що Мар'ян біг за мною.

Оглянувши приміщення, почав гукати "Хитрого". Його ніде не було, хлопці повиходили надвір, теж приєднались до пошуків. Його знайшли у траві, почали надавати медичну допомогу, але вже було пізно. Фугасний снаряд 152-го калібру, розірвався прямо біля нього", - каже "Ганс".

Мар'ян "Хитрий" Корчак народився 6 вересня 1995 року в селищі Шкло Львівської області. Навчався у Львові, де здобув кваліфікацію техніка-механіка. Пішов на фронт добровольцем 2016 року. Воював у складі 1 ОШР ДУК ПС. З ними пройшов бої за Авдіївську промзону, Піски та Зайцеве. Загинув 25 травня 2018 року під час артилерійського обстрілу росіянами наших позицій. Він троюрідний брат загиблого журналіста Георгія Ґонґадзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донеччині загинув брат Георгія Ґонґадзе

"Ми разом воювали з 2016 року. Добрий, відповідальний. Особливо "Хитрий" відзначився у Пісках. Ми там провели величезний об'єм роботи. Коли будували бліндажі, то він був у перших рядах, працював, як трактор.

Якось росіяни почали стріляти трасуючими кулями, трава поблизу наших позицій загорілась. Бійці ЗСУ повідомили нам про це. Я побіг туди, Мар'ян за мною. В той момент, коли він гасив полум'я, росіяни обстріляли нас з гранатомета і один із зарядів пролетів в кількох метрах від нього", - додає "Ганс".

Вдома Корчак говорив, що тренує молодих хлопців у тилу.

"Я востаннє бачила його 3 лютого. Хоча перед тим він говорив мені, що більше не поїде. Наступного дня, коли мене не було вдома, він зібрав речі і поїхав на війну", - розповідає Дар'я Несторівна, мати хлопця.

Автор: Михайло Ухман
  Батько на могилі Мар'яна Корчака у рідному селищі Шкло на Львівщині
Батько на могилі Мар'яна Корчака у рідному селищі Шкло на Львівщині

"За день до його смерті ми розмовляли з ним по телефону. Я хотіла, щоб він став у чергу на закордонний паспорт. Тому намагалася дізнатись, коли Мар'ян прибуде додому. Та він постійно говорив: "Ще не знаю, ще не скоро". Тепер його уже немає, а я оглядаюсь назад і розумію, що майже нічого не знаю про дитину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кров була всюди" - 2 роки тому на шахті "Бутівка" загинули четверо добровольців

Коли Мар'ян працював на одному заводі, то сварився з його керівником. Чому зарплати людям малі платить, чому вентиляція не працює? Постійно хвилювався за друзів, знайомих, знаходив для них добрі слова. Зараз, мені багато розказують про нього, діляться своїми спогадами. Сина немає, але, я пишаюся ним", - каже мати.

Зараз ви читаєте новину «"Фугасний снаряд 152 калібру розірвався біля нього" - минає 40 днів за бійцем Мар'яном Корчаком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути