Ексклюзиви
четвер, 10 жовтня 2019 10:37

"Формула Штайнмаєра" корисна лише Росії – євродепутатка

"Формула Штайнмаєра" корисна лише Росії – євродепутатка
Сандра Калнієте сумнівається, що формула принесе мир. Фото: European Parliament

Внутрішня дестабілізація в Україні, яку викликає формула Штайнмаєра, відповідає інтересам Росії.

"Є сумніви, що ця угода зможе просунути вперед пошук мирного рішення", - заявила на пленарному засіданні Європарламенту під час обговорення політичної ситуації в Україні депутат від Латвії Сандра Калнієте, яка представляє групу Європейської народної партії, передає Укрінформ.

"Поки що єдина сторона, яка отримує перемогу від цієї формули, - це Росія. Вони проведуть вибори у Донецьку та Луганську, і таким чином сепаратисти отримають легітимність. Але це саме те, чого потребує РФ, щоб повернутися до міжнародної спільноти. Є припущення, що Росія зможе зупинити зближення України з ЄС і з НАТО. Тож зараз в Україні відбуваються протести проти такої угоди, яка може дестабілізувати суспільство. Але така дестабілізація може перетворити Росію на сторону, яка виграє", - вважає депутатка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО озвучили позицію щодо "формули Штаймаєра"

На її думку, майже нічого не змінилося в ситуації на Донбасі та у поведінці РФ із 2016-го. Саме тоді була вперше запропонована "формула Штайнмаєра".

"Зараз для всіх нас важливо пильнувати за розвитком подій в Україні, і подбати, щоб проблема Донбасу та анексії Криму не зникла з міжнародного порядку денного", - додала Калнієте.

1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна погоджується на формулювання "формули Штайнмаєра".

Згідно з формулою, окуповані території мають отримати тимчасовий "особливий статус" у день проведення місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори, Верховна Рада має закріпити цей "статус" на постійній основі.

Зараз ви читаєте новину «"Формула Штайнмаєра" корисна лише Росії – євродепутатка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути