вівторок, 15 січня 2019 18:30

Флот отримає ракетні катери "Лань" тільки у 2021 році: у чому затримка

Флот отримає ракетні катери "Лань" тільки у 2021 році: у чому затримка
Новостворений катер "Лань-ЛК" нестиме крилаті ракети "Нептун" / фото: Кузня

Військово-морські сили України отримають нові ракетні катери для українського флоту "Лань-ЛК" у 2021 році.

Розробник і виробник проекту ЗАТ "Завод "Кузня на Рибальському" вже розпочав роботи. Зокрема, закуповуються комплектуючі, готується виробництво, пише інформаційне агентство "Оборонно-промисловий кур'єр".

Перший катер з'явиться у 2020 році, його випробування триватимуть близько ніж півроку, отже він стане в стрій ВМСУ в 2021 році. У серії заплановано не менше трьох-чотирьох.

У ВМСУ не виключають, що за умов наявності в Кабміні єдиного центрального органу виконавчої влади для реалізації державної оборонно-промислової політики проект з виробництва катері "Лань-ЛК" рухався б набагато швидше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полторак розповів про проблеми в армії

Затримання виробництва "Ланів" сталось внаслідок конфлікту миколаївських розробників - "Дослідно-проектного центру кораблебудування" і київських виробників з "Кузні", стверджує агенство.

До вересня 2018 року конструкторське бюро Заводу доопрацювало проект до версії вже 64-метрового катера "Лань-ЛК", повною водотоннажністю 640 тонн і швидкістю 40 вузлів — під озброєння розроблюваними ДККБ "Луч" протикорабельними крилатими ракетами "Нептун".

Однак самі військові моряки за умови анонімності зауважили, що катер хоча й не вийшов зі свого класу, надто важкий. Крім того, у ВМСУ повідомили, що Дослідно-проектний центр наполягав на встановленні на катерах газотурбінної установки виробництва миколаївського ДП "Зоря-Машпроект".

Завод "Кузня на Рибальському" — на використанні дизельної установки, оскільки газотурбінної установки поки що не існує в природі, і на саме лише її створення буде потрібно не менше двох років.

Під час обстрілу військових кораблів України в Керченській протоці російські прикордонники випустили 1200 снарядів. Про це розповів капітан катера "Бердянськ" Роман Мокряк 5 січня. По катерах і буксиру вів вогонь російський прикордонний корабель "Ізумруд".

Зараз ви читаєте новину «Флот отримає ракетні катери "Лань" тільки у 2021 році: у чому затримка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути