неділя, 07 лютого 2021 21:02

Європа закінчилася на порозі італійської тюрми – Марків

В італійській тюрмі – свої правила. Одному бути важко – мусиш бути з кимось, говорить в інтерв'ю журналу "Країна" військовослужбовець Національної гвардії України Віталій Марків.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Нацгвардієць Віталій Марків розповів, у яких умовах сидів в італійській тюрмі
Нацгвардієць Віталій Марків розповів, у яких умовах сидів в італійській тюрмі

Розповідає про колонію для особливо небезпечних злочинців "Опера" в Мілані. Там українського бійця утримували 3 роки і 3 місяці.

"Тюрма – не місце для спілкування. Закрився в собі. Дав зрозуміти охоронцям: ви мене не чіпаєте – я вас. Перевага цього – я був один. Мінус – у разі чого, я був один.

Європа закінчилася на порозі тюрми. Пояснили неписані правила. За пачку сигарет можуть дати заточкою під ребро. "Замовити" за ігровий борг. Поглядом можеш спровокувати бійку, бо це вияв неповаги. Не так відповів – теж. Розбираються у душовій або прямо в камері. Поскаржився охороні – ти "стукач", падаєш нижче плінтуса. Камери стоять у коридорі. Навчився перечікувати момент і потім сам на сам з'ясовувати стосунки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче довічно ув'язнити Марківа - Аваков пішов у контратаку



Єдиний плюс колонії – двомісні, а не загальні камери, каже військовий. Його камера була 2 на 2 м.

"Заборонили майже все. Не пускали в бібліотеку. 10 місяців, доки йшло слідство, провів у закритій секції. 20 годин на добу сидиш зі співкамерником, 4 маєш, аби прогулятися. 3,5 роки не бачив зелені. Лише цемент і високий паркан. Спортзал дозволяли двічі на тиждень по 2 години.

Коли втрачаєш усе, починаєш цінувати найпростіші речі. Нам дозволяли готувати. Мали газову конфорку й 1 балон на людину. Ніж робили із пластика або консервної кришки. Якщо застукають – карцер".

Розмову з бійцем Національної гвардії України Віталієм Марківим читайте у журналі "Країна" від 21 січня 2021 року.

3 листопада Апеляційний суд Італії визнав українського нацгвардійця Віталія Марківа не причетним до загибелі італійського кореспондента Андреа Роккеллі 2014-го на Донбасі. І скасував вирок у 24 роки в'язниці. Так суд задовольнив клопотання захисту українського військового. На це рішення він чекав понад 3 роки.

4 листопада Марків повернувся у Київ. Продовжив службу у Нацгардії. Відновлюється на 3-му курсі університету МВС.

Зараз ви читаєте новину «Європа закінчилася на порозі італійської тюрми – Марків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути