пʼятниця, 18 лютого 2022 21:15

Евакуація в ОРДЛО є порушенням міжнародного права

Евакуація в ОРДЛО є порушенням міжнародного права
Людей силоміць змушують покидати помешкання. Фото: РИА

На окупованих територіях почалась паніка серед мирного населення.

Про це у Telegram написала уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

"Від партнерських правозахисних організацій, які працюють в ОРДЛО, мені стало відомо про справжню паніку серед мирного населення у зв'язку із заявами ватажків так званих ЛНР та ДНР про евакуацію. Через створену спеціалізовану гарячу лінію чоловікам призовного віку та особам, які не оформили паспорт РФ, забороняється виїжджати з тимчасово окупованих територій", - пише вона

Евакуацію залізницею планують за попередньо сформованими списками. Людей літнього віку та дітей із притулків вивозять фактично силоміць.

Опитані правозахисниками люди кажуть, що передумов для евакуації немає. Ситуація спокійна, більшість громадян не хоче полишати свої домівки.

Примусове виселення окупанти використовують для нарощування та ескалації збройного конфлікту. Їхні дії порушують норму міжнародного права - право на житло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людям з ОРДЛО потрібно повернутися на підконтрольну територію - Верещук

"Дорогі українські громадяни, особливо ті, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України. Закликаю вас не піддаватися на провокації окупантів та зберігати спокій. Звертаюся до світової спільноти відреагувати на факти незаконної евакуації зі своїх домівок громадян України на тимчасово окупованих територіях, що може свідчити про підготовку до повномасштабного вторгнення на територію України", - пише Денісова.

Глава окупаційної адміністрації в ОРДО Денис Пушилін 18 лютого заявив про початок евакуації населення до Росії. Видав фейк про те, що президент України Володимир Зеленський нібито "найближчим часом віддасть наказ про наступ.

В Україні запевнили, що наступу не буде.

Завтра за дорученням президента на фронт відправлять частину міністрів та депутатів. Вони відвідають місця, які обстріляли.

Зараз ви читаєте новину «Евакуація в ОРДЛО є порушенням міжнародного права». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути