Ексклюзиви
середа, 14 серпня 2019 13:25

"Это все ваш Порошенко" - що говорять ЛНРівці українцям у Станиці Луганській
5

Пункт пропуску Станиця Луганська
Фото: Fb/taras.korniyuk
Пункт пропуску Станиця Луганська
Пункт пропуску Станиця Луганська
Пункт пропуску Станиця Луганська
Пункт пропуску Станиця Луганська

Пункт пропуску "Станиця Луганська" зустрічає традиційними чергами з сотень літніх людей. "Пенсійний туризм" процвітає не лише тут, а й на всіх пунктах пропуску на Сході, незалежно від пори року та політичної погоди в Україні. Люди з окупованої території ідуть за пенсіями та соціальними виплатами до "укропів". Ненавидять їх, ну тобто нас, але йдуть. Розповідає журналіст Тарас Корнюк у Facebook.

"Після відведення українських військових наші прикордонники – останні силовики, що залишилися між КПВВ і бойовиками, які не поспішають розбирати фортифікаційні споруди по той бік зруйнованого мосту", - пише кореспондент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики "вилазять" біля Станиці Луганської з пов'язками ОБСЄ

Вночі прикордонники чергують посилено, аби не підійшли сепаратисти.

"За рогом рівна дорога раптом обривається. І ніби з-під землі виринають одночасно десятки людей із "кравчучками", клумаками, дитячими візками та ящиками від бананів. Це все відбувається під пильним наглядом двох чоловіків у військовій формі, що сховалися від пекучого сонця в тінь бетонних блоків по той бік зруйнованого мосту. Над спорудою високо піднято прапор чи то так званої ЛНР, чи Росії. У сортах лайна не тямлю", - додає Корнюк.

Тут є спеціальні люди, які на візках для людей із інвалідністю возять пенсіонерів від зруйнованого мосту до прикордонного контролю. Ціна питання - 100 грн.

Журналіст переповідає один із діалогів, що відбулися поблизу КПВВ.

"Раптом з-під мосту виходить загорілий парубок зі сторони бойовиків. Це ідейний захисник ЛНР, який пасеться в "сірій зоні". Теж заробляє на "пенсійному туризмі".

– Сматрі, как наши размініруют тєріторію. А що ваши "укропи"? Оні нічєво нє дєлают.

Конфлікт явно ризикує перейти в агресивну площину. Під мостом – із десяток "МНСників" ЛНР, що курять траву біля річки, явно зацікавились нашою розмовою на підвищених тонах. До парубка приєднується його "побратим".

– Шо ти бронік адєл? Ти шо, сциш? Вчєра дєвка била бєз броніка, а ти нє такой смєлий?

Представники ОБСЄ у засобах індивідуального захисту, які поруч, представників "русского мира" не зацікавили.

– Ето всьо ваш Парашенка. Он вайну начал. Мост ваши нацикі падарвалі.

– До 2014 року, коли прийшла Росія, тут ніякої війни не було. І мостом їздили на авто люди. І щодо президента: у нас уже три місяці Зеленський, а війна триває.

– А чєво ти па-українські гаваріш, зачєм еті правакациі і паказуха?

Поряд проходять цивільні. Дехто підгавкує поборникам ЛНР щодо любові до Росії. Вони абсолютно не бояться, що наступного разу, перетинаючи умовний кордон, за довгий язик ними зацікавиться СБУ. Не зацікавиться".

На території Луганської області завершився перший етап розмінування. Сапери і піротехніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій очистили від вибухонебезпечних предметів близько 44 га сільськогосподарських земель, а також 16 га території доріг та лісосмуги.

Зараз ви читаєте новину «"Это все ваш Порошенко" - що говорять ЛНРівці українцям у Станиці Луганській». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути