пʼятниця, 20 жовтня 2017 09:50

"Це ще один явний російський слід" — Bellingcat детально прокоментувала новий доказ у справі Боїнгу

"Це ще один явний російський слід" — Bellingcat детально прокоментувала новий доказ у справі Боїнгу
Той самий "Бук" — маскувальна сітка, якою вкриті ракети у Макіївці, знаходиться в тому ж положенні, що і на фото з Тореза. Фото: Bellingcat.

Міжнародна слідча група JIT, що розслідує загибель малазійського Boeing три роки тому на Донеччині, оприлюднила новий, дев`ятий за рахунком, доказ причетності Росії до катастрофи.

Новим доказом є фото російського ЗРК "Бук", імовірно відзняте у Макіївці у день трагедії. На фото "Бук" транспортують на борту трейлера Volvo з білою кабіною. На тому ж знімку — темно-синій мікроавтобус Volkswagen, який того дня супроводжував ракетну установку до бойової позиції в районі міста Сніжне.

Фото надрукувала на своєму сайті дослідницька журналістська група Bellingcat з посиланням на результати розслідування JIT.

Нагадуємо, що 17 липня 2014 року авіалайнер, що слідував рейсом МН17 за маршрутом Амстердам-Куала-Лумпур, вибухнув у повітрі і його уламки впали в районі села Грабове. Загинуло 298 людей, серед них 80 дітей. Рада безпеки Нідерландів визначила, що причиною катастрофи став постріл з зенітно-ракетної установки (ЗРК) "Бук". Україна порушила справу за статтею "Теракт". Міжнародна слідча група з представників 5 країн визначила, що установка належала російській армії, керувалась російськими військовими і прибула під Донецьк безпосередньо перед терактом. Але Росія заперечувала і продовжує заперечувати свою причетність до теракту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові непричетні до збиття Боїнга

Щодо нового фото — це ще один наочний доказ перебування російської ЗРК під Донецьком на час трагедії. Про це заявила Bellingcat у детальному коментарі на своєму сайті.

На дев`ятому фото ідентифіковано самохідну вогневу установку "Бук 332", яку приписано до російської 53-й зенітно-ракетної бригади. Порівняння деталей на цьому новому фото з двома попередніми відео, на яких "Бук" знятий з правого борту, доводить, що на всіх носіях зображено одну й ту ж установку. Єдине, що на цей момент неясно — чи дійсно останнє фото зняли в Макіївці, що знаходиться за 12 км на схід від Донецька.

Щодо двох відео, які доводять російський слід "Бука", перше з них зняли в російському місті Старий Оскол 23 червня 2014 року і завантажили в соцмережі того ж дня.

Друге відео, яке слідчі оприлюднили в ході прес-конференції у 2016 році, відзняли у день теракту, 17 липня 2014 року, в українському місті Торез. Відео навмисно заретушували, щоб приховати деталі, які дозволяють визначити його автора.

Найбільш очевидні подібні риси всіх трьох зображень — численні білі позначки на ЗРК "Бук". Фрагменти зафарбованих цифр, маркування негабаритного вантажу (Н2200) на бічному щитку гусениці та маркування центру мас (що нагадує приціл) повністю збігаються. Ці деталі збігаються як за зовнішніми ознаками, так і за їхнім взаємним розташуванням.

Крім того, маскувальна сітка, якою вкриті ракети, знаходиться в тому ж положенні, що і на відео та фото з Тореза.

Нове фото точно відповідає відео зі Старого Оскола і Тореза: 3-й, 4-й, 5-й і 6-й катки мають спиці, також збігаються видимі частини бічного щитка гусениці. А блакитний мікроавтобус VW — той самий, що супроводжував "Бук" у день загибелі літака. Крім того, він же за два дні до теракту супроводжував колону з іншою технікою, переданою з Росії бойовикам ДНР.

З приводу місця зйомки — на супутниковому фото, зробленому о 11:08 в день трагедії, "Бук" видно саме в районі Макіївки Донецької області України.

Хоча за цим знімком і не можна вочевидь встановити нові подробиці трагедії, воно ще раз підтверджує заяву Bellingcat у листопаді 2014 року, що теракт скоїв російський "Бук-332" з російської ж 53-й зенітно-ракетної бригади. Група Bellingcat попросила надсилати інформацію, де і як зроблено це фото, безпосередньо слідчим ([email protected]) або на їхню сторінку в Whatsapp (+31683559290).

Міжнародна слідча група виклала нове фото зенітно-ракетного комплексу "Бук", з якого збили малазійський боїнг МН17.

Зараз ви читаєте новину «"Це ще один явний російський слід" — Bellingcat детально прокоментувала новий доказ у справі Боїнгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути