Ексклюзиви
вівторок, 27 лютого 2018 09:12

Екс-прокурор трибуналу розповів, як треба покарати російських найманців на Донбасі

Екс-прокурор трибуналу розповів, як треба покарати російських найманців на Донбасі
Досвід трибуналу Югославії допоможе Україні покарати найманців РФ - екс-прокурор Швейцарії. Фото: сайт бойовиків

Щоб розібратися з військовими злочинцями, які воюють на Донбасі, Україна може використати досвід Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії (МТКЮ).

Про це заявив екс-федеральний прокурор Швейцарії, колишній старший прокурор МТКЮ Штефан Веспі повідомляє "ЛігаБізнесІнформ".

Екс-прокурор поділився досвідом притягнення до відповідальності винних за вчинення воєнних злочинів і злочинів проти людяності в ході війни в Югославії.

"На прикладі Югославії можна простежити досвід покарання за чотирма категоріями злочинів. Перша - концентраційні табори, де ґвалтували молодих жінок. Згодом керівництво цих концтаборів було засуджене. Друга категорія - масові вбивства в Сребрениці. Третя - це етнічні чистки в концтаборах. І четверта категорія - облога Сараєва та обстріли Дубровника - міст, які входять до культурної спадщини ЮНЕСКО", -йдеться у повідомленні.

За його словами, досвід роботи з покаранням за злочини четвертої категорії може бути найкориснішим для України.

"Хоча в Дубровнику не було ніякої воєнної мети, його розстрілювали артилерією. У рамках МТКЮ ми зібрали докази вини та змогли засудити командира цієї атаки на Дубровник", - зазначив Веспі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпілотник США провів розвідку над Чорним морем

Крім того, він відзначив, що перед судом постала 161 особа, включно з президентом, генералами, міністрами, солдатами, офіцерами поліції, начальниками тюрем. У свою чергу, 18 вироків були виправдовувальними.

"Цей суд засвідчив, що покарати вбивць і злочинців можливо, навіть незважаючи на певну протидію. Сподіваюся, що свого часу Україна також зможе притягнути до відповідальності всіх представників незаконних збройних формувань, винних у скоєнні військових злочинів і злочинів проти людяності", - резюмував колишній прокурор.

Російські транскордонні злочини на Донбасі проти України задокументовані та передані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Про це повідомили співробітники неурядової правозахисної організації Truth Hounds.

Зараз ви читаєте новину «Екс-прокурор трибуналу розповів, як треба покарати російських найманців на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути