середа, 20 грудня 2017 15:48

Експерт розповів, чого чекати від виходу російських офіцерів з Донбасу

Експерт розповів, чого чекати від виходу російських офіцерів з Донбасу
Російські представники покинули СЦКК через "напружену морально-психологічну обстановку". Фото: 112.ua

У період із 11 до 17 грудня місія ОБСЄ зафіксувала майже 16 тис. порушень припинення вогню.

Про це заявив голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан.

За його словами, активізація обстрілів збільшилась на 35%, у порівнянні з попереднім тижнем.

Крім того, бойовики обстріляли з ракетних систем залпового вогню БМ-21 "Град" мирних жителів.

Причини загострення бойових дій для Gazeta.ua прокоментував директор Центру суспільних відносин Євген Магда.

Протягом останнього тижня загострились обстріли. Бойовики застосовують важке озброєння: "Гради", танки по містах. Для чого це? Чого хочуть досягнути?

Думаю, що це керована ескалація. Спрямована на те, щоб показати, що цілком можливим є негативний і драматичний розвиток подій. Не лише показати це місцевому населенню, бо значна частина людей, які там проживають, до цього звикли. Насамперед, розрахований для країн Заходу, яких конфлікт на Донбасі лякає перспективами можливої потужної соціальної катастрофи. Росія, діючи через своїх маріонеток, так хоче довести, що її алгоритм "миротворців" на Донбасі - є єдино прийнятним. І Заходу не варто боротися за блакитні шоломи, у тому вигляді, який був би логічним і зменшив російський вплив на Донбасі.

Думаю, є прямий зв'язок між виведенням російських офіцерів з цього центру, який виконував посередницькі функції з вересня 2014 року і теперішнім посиленням обстрілів на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія готує активізацію воєнних дій - Турчинов

Чим це може обернутися для української сторони?

Не думаю, що це призведе до повномасштабного наступу так званих армійських корпусів, які об'єднані в російсько-терористичні війська. Але це може призвести, з розрахунку Росії, що Захід почне тиснути на Україну, у тому плані, щоб вона була більш поступливої у відносинах з Росією. І шукала можливості примирення на Донбасі за тим алгоритмом, який вигідний Росії. Наприклад, використання виходу Росії з Донбасу, як приводу визнання Криму російським. Або іншій варіанти: закріплення за Україною хронічно позаблокового статусу.

Обстріли можна розцінювати, як бажання Росії легалізувати бойовиків?

Це теж складова російських "хотілок". Бо для Росії важливо, щоб Україна осоромилась переговорами з бойовиками, бо в такий спосіб Росія отримає можливість діяти активніше. Вона зможе відійти від того, що вона є учасницею конфлікту. Доведе заходу, в що Україні йде громадянська війна. Що шахтарі і трактористи знайшли зброю і підняли повстання. Це важливо, бо в лютому Сполучені Штати мають оприлюднити нові санкції проти Росії, які будуть чутливими і помітними. Тим паче, у переддень виборів пана Путіна на черговий термін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські офіцери із СЦКК перетнули українсько-російський кордон

Це елементи впливу. Тактика заморожування конфлікту не спрацювала, і треба створити ситуацію, яка переконає, що іншого можливого варіанту розвитку подій немає, окрім як пристати на російські позиції.

У МЗС Росії заявили, що російські представники СЦКК покинуть Україну 19 грудня через "напружену морально-психологічну обстановку".
За прогнозами Генштабу України, це свідчить про те, що бойовики ОРДЛО можуть вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чого чекати від виходу російських офіцерів з Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути