вівторок, 26 грудня 2023 08:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Є великі питання, хто ще у команді Зеленського грає на боці Росії" – Микола Мельник

Зараз на фронті ми розплачуємося за прорахунки літа. Але завдяки невдалому наступу навіть найбільш інфантильна частина суспільства почала дорослішати і розуміти, що нічого легко не буде. Що чекає дуже важкий шлях.

Завищені очікування у суспільства з'явилися завдяки рішенням політичної верхівки. Влада зараз розбирається з наслідками того розчарування, яке сама і посіяла. А розчарування людей – це найстрашніше. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Микола Мельник. Він – старший лейтенант 47 бригади ЗСУ. Зараз знаходиться на реабілітації після втрати ноги.

Нещодавно вийшов матеріал в американській газеті Washington Post – аналітика проблем і невдач під час українського контрнаступу на півдні 2023 року. Ви - один з тих, хто брав участь у тих подіях. Чи погоджуєтеся з висновками американських журналістів?

Якщо відштовхуватися від цієї статті, то навіть у ній зазначали три жахливі тенденції. Перша – ми просимо одну кількість зброї, а нам дають іншу і кажуть: "Ви впораєтеся". Друга – Зеленський наполягав, щоб контрнаступ йшов не в одному напрямку, а одночасно на півдні і сході. Це було пряме втручання політичної верхівки у військові справи. Третя – американці виходили з питань втрат зі свого досвіду в Іраці та Афганістані. Але у нас вийшло інакше. Були використані неправильні алгоритми і розрахунки втрат вийшли зовсім іншими. Ми побачили великі прогалини у плануванні.

Як людина, яку залучали до планування на оперативно-тактичному рівні, можу сказати – ми не розглядали фактор авіації і дронів і їх суттєвий вплив на наш контрнаступ. Це зіграло з нами злий жарт.

Коли американці кажуть, що надали всю необхідну техніку для контрнаступу, це не відповідає дійсності. Тому що у мене завжди питання: в якому стані була та техніка? Адже ті Bradley, які нам прийшли, в усіх ротах була одна і та ж ситуація – з 10 стріляти могли не більше двох. Усе інше мало шалені проблеми з електрикою, платами, моторами, іншими агрегатами. Це був жах. Ми майже місяць все це ремонтували. Тому коли американці кажуть, що ми мали наступати у квітні, у мене питання: а як це мали робити? Теж саме і щодо техніки інженерного розгородження. Я не знаю, де була американська. Тому що у мене була лише стара радянська. Яка ламалася і ледь їхала. А потім на все це наклалась недооцінка противника. Це вже українська сторона не розрахувала деякі моменти. Але прорахунки з боку американців були більш значущими для поразки контрнаступу. Хоча з нашого генералітету відповідальності також не знімаю.

Автор: Facebook.Микола Мельник
  Микола Мельник народився в Одесі. Там закінчив національну юридичну академію. Працював в Іллічівській міськраді. З 2014 року брав участь у Революції гідності, волонтер. Був добровольцем Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Брав участь в обороні Авдіївки з 2017 по 2020 роки. З 2018-го – голова правління аналітичної групи "Левіафан".  З початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації пішов до лав ЗСУ. Був командиром роти, за званням – старший лейтенант ЗСУ.
Микола Мельник народився в Одесі. Там закінчив національну юридичну академію. Працював в Іллічівській міськраді. З 2014 року брав участь у Революції гідності, волонтер. Був добровольцем Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Брав участь в обороні Авдіївки з 2017 по 2020 роки. З 2018-го – голова правління аналітичної групи "Левіафан". З початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації пішов до лав ЗСУ. Був командиром роти, за званням – старший лейтенант ЗСУ.

Чому у суспільства були завищені сподівання?

Суспільство поклали у теплу ванну марафону і не дозволяли з нього вилазити. Це створило завищені очікування, що породило підвищений тиск на генералітет. На прийняття рішень і вислови. Нагадаю, що генерал Сирський (Командувач Сухопутних військ Збройних сил України, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця". - Gazeta.ua) у червні заявляв, що ось-ось ми візьмемо Бахмут. Я не можу сказати, що якби ми вдарили в одному напрямку, успіх був би. Тому що росіяни побудували три лінії оборони. Навіть якби кинули всі Сили оборони, у нас просто було б більше втрат. Але те, що ми розпорошили сили, також до добра не довело.

Коли мене поранило, то я у лікарні включив телевізор і о*ренів від того, що там неслося

Завищені очікування створили завдяки рішенням політичної верхівки. Ні для кого не секрет, що основний транслятор теплої ванни – це "Єдиний марафон". Коли мене поранило, то я у лікарні включив телевізор і о*ренів від того, що там неслося. Адже в телевізорі ніхто не розумів, чому ми досі не прорвалися у Крим. Це казали журналісти, експерти, політичні діячі. Що "треба зовсім трохи і ми прорвемо оборону противника". А це була брехня. Влада зараз розбирається з наслідками того розчарування, яке сама і посіяла. Бо розчарування людей – це найстрашніше.

Що зараз реально відбувається на фронті?

Розплачуємося за прорахунки літа. Нам не вистачає техніки, набоїв, дронів. Програємо росіянам в усіх цих компонентах. Крім людей. Вони у нас найкращі. Тримаємося завдяки героїзму простого українського солдата. Більше немає пояснень. Це сталося тому, що ми людей і техніку загубили влітку.

У нас буде дуже важкий шлях

Під час невдало спланованих операцій?

Так, можна так назвати. Тому що мали повернути Токмак (лінія наступу на Запоріжжі зупинилася на селі Роботине – Gazeta.ua) і звільнити Бахмут (Збройні сили просунулися на околиці міста – Gazeta.ua). Це був невдалий наступ. Але завдяки ньому навіть найбільш інфантильна частина суспільства почала дорослішати і розуміти, що нічого легко не буде. Що у нас - дуже важкий шлях. Сподіваюся, використаємо цю ситуацію для дорослішання, а не з метою впадання в істерику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий рік – у СІЗО: де Коломойський і Шуфрич отримають подарунки під ялинку

Чи влада зараз має такі істеричні нотки?

Влада не монолітна. Навіть оточення Зеленського. Тому, наприклад, зараз спостерігаємо перекидання відповідальності на Залужного. Але у нього є козир – підтримка в армії.

Військові приймають остаточні рішення, але політики розробляють основу для цього

Зараз відбуваються дуже потужні розборки у військово-політичному керівництві – хто винен у тому, що так сталося? Моя відповідь проста – винувате все військово-політичне керівництво. Військові приймають остаточні рішення, але політики розробляють основу для цього і мають забезпечувати засобами виконання. А коли ти кажеш, умовно: "Там висотка – захопи". І даєш рогатки – то до політиків є питання. Але є і до тих, хто вирішує йти звільняти території без необхідних сил та засобів, не ставить питання ребром і не пояснює, що це неможливо.

До чого це може призвести? І як полагодити цю систему?

Якщо влада не схаменеться і вирішить гратися у гру "Петлюра-Болбочан" (полковник Армії УНР Петро Болбочан – командир операції зі звільнення Криму від більшовиків. Мав розбіжності з керівництвом держави, був заарештований і страчений за наказом Симона Петюри. – Gazeta.ua), ми пограємо. Це факт. Наша політична еліта суто з морально-етичних і розумових якостей не готова ні до війни, ні до миру, ні до побудови будь-якої системи. Політична еліта у нас – люди не дуже високої якості. Тому сподіваюся, що вони обмежаться невеликим втручанням у військові справи, забезпечать цивільний контроль, але все не порушуватиме питання воєнної і національної таємниці. Адже коли народні депутати їздять у посадки, щоб сфотографуватися біля техніки і потім викладають світлини з геотегами, це не свідчить, що вони налаштовані на допомогу армії. Сподіваюся, влада займається питаннями самообмеження. Якщо надалі буде втручання у роботу військових, це нічим добрим не закінчиться.

Чутки, що Залужного можуть зняти, досить негативно грають щодо питань військової співпраці з країнами НАТО

Останній місяць на слуху - депутатка Мар'яна Безугла і її вислови щодо армійського керівництва. Мовляв, Залужний має піти у відставук, де його план війни на наступний рік? До чого її критика реально призвела?

Це дійсно шкодить Україні. Тому що коли говоримо про Головкома, при налаштуванні комунікації західні партнери завжди запитують: як довго будете на посаді? Хто відповідатиме, якщо щось не вийде? З ким будувати комунікацію? Тому чутки, що Залужного можуть зняти, досить негативно грають щодо питань військової співпраці з країнами НАТО.

Але також досі цікаво – Безугла атакує в інтересах кого? Тому що є певні кола генералітету, біля Зеленського, в Кремлі. А у нас нещодавні улюбленці президента можуть виявитися держзрадниками – я зараз кажу про Олександра Дубінського (13 листопада СБУ повідомила, що зібрала докази для оголошення підозри в держзраді чинному народному депутату Олександру Дубінському.- Gazeta.ua). Тому є великі питання, хто ще у команді Зеленського грає на боці Росії. Бо якщо звичайний депутат починає атакувати таку високу посаду, значить за цим стоїть велика гра. Сюди треба додати заяви Данілова (Секретар РНБО -Gazeta.ua), що військовим треба займатися своїми справами, а не робити заяви.

На жаль, навіть президент не може вгамувати своє найближче оточення. І це дуже шкодить Україні.

Треба визнати три проблеми при мобілізації

Зараз багато суперечок про роботу ТЦК та мобілізацію. В чому найголовніша проблема?

Влада пропонувала проєкт закону щодо одноразової тримісячної відпустки без демобілізації. Це непоганий варіант, але тільки за відсутності чогось іншого.

Спочатку треба визнати три проблеми при мобілізації. Перша – мобілізація всіх. Тобто ми розуміємо, що зараз в армію забирають тих, хто не зміг втекти. А суспільство хоче, щоб мобілізовували усіх, зокрема накачаних спортсменів. Тому що поки одні воюють, інші ведуть богемний спосіб життя. Це багатьох дратує. Цікаво буде, коли дійдуть до Boho в Києві (скандальний ресторан у столиці. Журналісти з'ясували, що щоночі через боковий вхід туди заходять сотні відвідувачів, порушуючи комендантську годину. – Gazeta.ua). Тобто люди розуміють, що у нас є блатні. Друге питання – на скільки мобілізовувати. Давайте визначати терміни. Третє питання – підготовка. Наша система зараз вчить солдата тільки алкоголізму. І добре, якщо далі з ним працюють хороші офіцери.

Потрібні принципові люди. Але поки на верхах всіх влаштовує така система

Держава жодну з цих проблем зараз не намагається вирішити. Навіть ситуативні походи у клуби і спортзали не вирішують проблеми хабарів. Схеми залишилися. Тому маємо недобір у військкоматах. У нас не завжди встигають нормально підготувати і розібратися, чи ця людина взагалі готова виконувати завдання, які на неї хочуть покласти. У нас системні проблеми. І треба наповнювати ТЦК не просто людьми з фронту, а фахівцями, які пройшли війну і зможуть подолати цю систему. Потрібні принципові люди. Але поки на верхах всіх влаштовує така система.

Наскільки велика зараз потреба у людях на фронті?

Тотальна. Більшість людей, яких присилають, не горять бажанням воювати. Через що подвійне навантаження подає на тих, які воюють з 2022-го року. Бо переважно це - ідейні люди. Тому проблема жахлива і з нею треба щось робити. Збільшувати відповідальність уклоністів – недієва практика. Треба займатися моральною підготовкою бійців. А цього ніхто не робить. Люди, які мали це робити, у більшості підрозділів просто перекладають папери, бо паперів багато.

Ми повернемося в ту саму тотально корумповану країну з слабкими елітами. Це дуже вибішує

Що військових найбільше дратує у владі?

Збагачення. Жоден депутат за цей час не збіднів. Всі прекрасно розуміють, що військкоми прекрасно живуть. Митниця також. Податкова не бідніє. Держава не змінюється. Ми повернемося в ту саму тотально корумповану країну зі слабкими елітами. Це дуже вибішує.

Автор: Facebook.Микола Мельник
  Микола Мельник (ліворуч) з побратимами
Микола Мельник (ліворуч) з побратимами

Що стало найбільшим розчаруванням у політиці?

Щоб було розчарування, треба спочатку зачаруватися. Але у мене цього не було. Хоча я вважав, що наші політичні еліти мають інстинкти самозбереження. Але виявилося, що ні. Виявилося, що вони поводяться так, ніби не збираються керувати країною дуже довго.

Росіяни будують інженерні загородження зі швидкістю звуку, а ми над ними сміємося

В чому це проявляється?

Наші еліти розглядають можливості невдалого миру для України. Вони заробляють на всьому – транзиті зерна, будівництві доріг. Тільки за півтора року війни президент каже, що нам треба будувати не дороги, а інженерні загородження. І це лише після того, як про це почали кричати всі. Бо росіяни будують інженерні загородження зі швидкістю звуку, а ми над ними сміємося. Вони копають тракторами, а ми – лопатами. І хто з нас дурник?

Оточення Зеленського розглядає всі можливості завершення війни. Хочу лише сподіватися, що сам президент для себе не бачить варіанту поразки.

Мене навіть коли поранило, я продовжував кричати і командувати

Що було найстрашнішим на полі бою? Чого найбільше боялися?

Так влаштований, що не було страшно. Боюся втрачати людей. А на полі бою виконую завдання. Намагаюся зберегти особовий склад і техніку, щоб можна було виконувати задачі. Адаптувати накази, які йдуть зверху. Тому що не завжди є кореляція між тим, що тобі говорять, і здоровим глуздом.

Мене навіть коли поранило, продовжував кричати і командувати. Думки про те, що загину, не було. Ти боїшся до того і боїшся після. А під час бою ти просто виживаєш.

Бійці жартували: "Наш командир розмінував собою більше, ніж американський танк"

Як отримали поранення? Що тоді найперше подумали?

Поранення було "класичне". Викликав Bradley, щоб вивезти поранених. Виконали задачу – відбили посадку і контратаку. У нас було близько десяти поранених. Я побачив, що машина почала йти по мінному полю. Вискочив з посадки – почав махати руками, показувати, що треба виправити маршрут. А до цього росіяни провели дистанційне мінування. У дальній посадці по нам дали чергою скоріш за все з крупнокаліберного кулементу (скоріше за все НСВТ), який дав чергу в мій бік. У мене відскочила права нога, почав стрибати і наступив на "лепесток" (протипіхотна фугасна міна – Gazeta.ua). І впав на "лепесток". Мої бійці жартували: "Наш командир розмінував собою більше, ніж американський танк Wicent".

Мої бійці були навчені. Біля мене йшов радіотехнік роти. Дуже швидко накинув чотири турнікети і потягнув. Швидко евакуювали, що під'їхав Bradley. Кожна кінцівка була поранена. Бо ударною хвилею спалило руки. І така ситуація, що сам не міг накладати турнікет. Але не втратив свідомість і передав управління.

Це було настільки сильне моральне і фізичне виснаження, що подумав – можу виспатися тепер

Якою була атмосфера у лікарні? Які настрої у тих, хто там опинився?

Пригнічені. Тому що, по-перше, ти рік-два жив у соціальній структурі, де все було зрозуміло і ти був у центрі соціальних зв'язків, а тут тебе викидає з цього середовища. Друге – ти не знаєш, що робити далі. Кому ти потрібен і чи будеш далі потрібен. З бригади чи батальйону, зазвичай, тобі ніхто не дзвонить. І все – лежиш і дивишся у стелю разом з такими ж, як ти. Хтось впадає у депресію, хтось ні. Я особливо не переживав. Подумав, що у футбол же не збирався грати. Це було настільки сильне моральне і фізичне виснаження, що подумав – можу виспатися тепер.

Як з пораненими працює психолог?

Є один психолог на ту нещасну лікарню. Вона раз у тиждень приходить, питає, як спиш і чи є суїцидальні настрої. Витрачає стільки часу, скільки може.

Тобто з формальної точки зору є психолог і він приходить. Але ми прекрасно розуміємо, що цей спеціаліст у лікарні – не найбільш якісний. Він не може за невеликий час визначити, що у людини дійсно в голові. Держава нібито вирішила питання, але наскільки це допомагає людям – не знаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Влада має дати відповідь" – попередили про серйозну загрозу

Як триває реабілітація? Як держава бере в цьому участь?

На щастя, ніяк. Ми з державою один одного не чіпаємо. Я займаюся у благодійному реабілітаційному центрі. Тут щодня індивідуальні заняття з лікарем-реабілітологом. Нові тренажери. Я бачив державні заклади. Там працюють святі люди. Але всі засоби порівняно з приватними центрами – земля та небо.

Постанова по ВЛК писалася у мирний час для мирних обставин. Вона не враховує реальну кількість поранених

Чого у держави не вистачає, щоб допомогти військовим відновитися?

Грошей, ресурсу людського і комунікації. Потрібен діалог між державою і суспільством. І він має бути відвертим. А не відмовки і відписки. Проблема не у ВЛК чи поранених, а в тому, що програємо війну. Давайте разом подумаємо, що з цим робити і як це забезпечити. Поки зворотного зв'язку з боку держави не бачу.

Який найоптимістичний і найпесимістичний сценарії щодо ситуації на фронті?

У нас є лише один прогноз. Маємо битися до останнього українського патрона і останнього російського солдата. Якщо програємо, то Голодомор здасться нам легкою прогулянкою. Нам немає куди відступати. А росіяни спротив нам ніколи не пробачать. І ми не пробачимо те, що вони зробили. Або виграємо, або нас чекають страшні часи.

Зараз ви читаєте новину «"Є великі питання, хто ще у команді Зеленського грає на боці Росії" – Микола Мельник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути