Ексклюзиви
неділя, 03 квітня 2022 13:07

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Є стратегічним плацдармом для РФ" - Кириленко пояснив, чому Волноваський район важливий для окупантів

"Є стратегічним плацдармом для РФ" - Кириленко пояснив, чому Волноваський район важливий для окупантів
suspilne.media Павло Кириленко пояснив, чому Волноваський район важливий для окупантів

Волноваський район на Доннеччині є стратегічним плацдармом для Росії.

Такої думки керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"У чому він полягає, ми розуміємо. Вони хочуть з обох боків закрити область. Закрити таким чином, щоб з Маріуполя, з півдня, вийти нагору і з півночі вийти через Харківську область. Тобто — Дніпро, Харків. Зрозуміло, що ми цю ситуацію відстежуємо і працюємо зокрема над оборонними спорудами", - пояснив очільник області, передає suspilne.

Волноваський район — це великі господарські угіддя, там близько 100 тисяч населення. Це невеликі селища, населені пункти вздовж лінії розмежування. Частина з них зайнята. Частину ворог проходить, його відбивають, зазначив очільник області.

У Волновасі постійно точаться бої. Неможливо тримати оборону, тому ЗСУ і ті формування, які там перебували, перебазувалися, і туди вже зайшли так звані "ДНР" і, звичайно, Російська Федерація.

"З Волновахи вивезли всіх, кого встигли і була можливість. Це лінія зіткнення, де були бої — українські війська тримали позиції, потім туди заходили російські танки. Їх вибивали. Бої там розпочались з кінця лютого. Потім Волноваху дійсно "зрівняли з землею", стерли. Це більш сільська місцевість, але в самому місті — багатоповерхівки. Їх фактично немає, все зруйноване", - зазначив він.

Обласна військова адміністрація займалась евакуацією жителів Волновахи при повністю непрацюючому "зеленому коридорі". Перші гуманітарні коридори з'явилися 5 березня 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обстрілюють усю лінію розмежування: на Донеччині окупанти застосували фосфорні боєприпаси

"Я пам'ятаю цю дату. Була команда на рух автобусів з Маріуполя і почались обстріли. У нас напоготові було 50 автобусів. На ранок лишається 30. 20 — розбили, згоріли. Так само і по Волновасі. Тільки починається рух автобусів, їх обстрілюють. На щастя, у мене працівники живі залишились. Потім я вже вживав заходів, щоб колону ділили на дрібніші групи", - згадав Кириленко.

Всі великі міста у Донецькій області під контролем Збройних сил України. Місто Волноваха зруйноване,сказав голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

З міста Волноваха, за яке точилися бої, два тижні тому Збройні сили відійшли. І зараз цього населеного пункту, як такого з його інфраструктурою не існує. Розбите більша кількість будівель.

Зараз ви читаєте новину «"Є стратегічним плацдармом для РФ" - Кириленко пояснив, чому Волноваський район важливий для окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути