четвер, 12 травня 2022 21:26

Джемілєв розповів, що зробила Туреччина для порятунку захисників Азовсталі

Джемілєв розповів, що зробила Туреччина для порятунку захисників Азовсталі
Президент Туреччини Реджеп Ердоган пропонував забрати бійців з Азовсталі у Туреччину. Фото: eastnews.ua

Президент Туреччини Реджеп Ердоган отримав звернення командира 36-го батальйону Сергія Волинського з Азовсталі. Його текст відразу переклали турецькою.

Через радника Ердогана того ж дня звернення потрапило і до президента, і до його заступника, повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає "Укрінформ".

Наступного дня це звернення транслювали турецькі телеканали, його опублікували у газетах.

4 травня в Україну прилетів радник Ердогана Ібрагім Калин. Сказав, що Ердоган двічі розмовляв з президентом РФ Володимиром Путіним. Калин говорив з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу.

"У нас у порту в Стамбулі стоїть корабель місткістю дві тисячі осіб. В будь-яку мить, коли ми з вами домовимося, він прийде в порт Бердянськ, на цьому кораблі будуть автобуси, які привозитимуть захисників з Маріуполя до Бердянська, тому що порт Маріуполя замінований. Вони проїдуть до Бердянська в супроводі турецьких спостерігачів, і ми, турецька сторона, зобов'язуємося, що до закінчення війни вони будуть гостями Турецької республіки, тобто до закінчення війни вони не воюватимуть", - переповів Джемілєв слова радника.

Шойгу сказав, що вони згодні випустити цивільне населення. Від військових вимагав здачі в полон. Став вимагати від президента Володимира Зеленського, щоб той наказав бійцям здатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисник Маріуполя звернувся до Ердогана

Калин на це відповів що, жоден головнокомандувач у всьому світі не має права говорити своїм військовослужбовцям, щоб вони здавались. Став пропонувати обмін полоненими. Але результатів це не дало.

За дорученням президента Володимира Зеленського тривають переговори про евакуацію українських захисників з Азовсталі в Маріуполі. Однак ідеться лише про важкопоранених бійців. Про це повідомила міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у Telegram.

Зараз ви читаєте новину «Джемілєв розповів, що зробила Туреччина для порятунку захисників Азовсталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути