понеділок, 17 травня 2021 18:47

Донбасу загрожує реальна екологічна катастрофа - постраждає весь регіон

Донбасу загрожує реальна екологічна катастрофа - постраждає весь регіон
Закинуті шахти на Донбасі здатні спричинити масштабну кологічну катастрофу в регіоні. Фото: nbcnews.com

Масштабна екологічна катастрофа розгортається на Донбасі. Екологи б'ють на сполох, адже закинуті шахти забруднюють навколишні ґрунти й води. Небезпека загрожує не лише локальним територіям, а й сусіднім областям.

Про це йдеться в матеріалі американської телемережі NBC News.

Десятки тисяч людей працювали у понад 200 вугільних шахтах Донбасу. Тепер від шахт залишилися великі гори шлаку й глибокі підземні порожнини, які несуть реальну екологічну небезпеку.

Екологи попереджають, що закинуті шахти заповнюються підземними водами, насиченими важкими металами та іншими токсичними речовинами. Це загрожує забрудненням питної води з річок і криниць у цій місцевості, а також навколишнього грунту, роблячи землю непридатною для сільського господарства. Водночас небезпечний газ метан із шахт виштовхується на поверхню, а це загрожує вибухами й землетрусами.

Василь Чинчик, голова Цивільно-військової адміністрації Торецька, повідомив, що з семи шахт, які колись оточували місто, досі працюють лише дві: "Центральна" й "Торецька". Щоб запобігти катастрофі, місцевій владі доводиться постійно відкачувати воду з них.

"Якщо нас затопить, наступною стане "Центральна". Після цього токсична вода піде в річки Кривий Торець і Сіверський Донець, "звідки п'є весь Донбас". Наш єдиний варіант - і далі відкачувати воду, - попереджає інженер шахти "Нова" Юрій Власов.

Зараз "Нова" виведена з експлуатації, але працює як помпова станція. Поки що людям вдається стримувати цей хиткий баланс. Але якщо помпи шахти "Нова" перестануть працювати, вода може почати заливати шахту "Центральна" за лічені години.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радіоактивна вода потрапила у водоносні горизонти

З початку війни на непідконтрольній Україні території опинилися десятки вугільних шахт на сході Донецької та Луганської областей. За даними Міністерства енергетики України, 88 зі 121 шахти, що зараз є на Донбасі, контролюються проросійським збройними формуваннями.

Ще в лютому 2021 року віцепрем'єр-міністр Олексій Резніков і голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук попереджали ООН, що сепаратистські групи, закриваючи деякі шахти, не здійснюють належних заходів для їхньої безпеки.

"Не можна просто закрити шахту й забути про це, тому що ризики занадто високі. Підземні води підійматимуться, забруднюватимуть питну воду й руйнуватимуть грунт", - підкреслив головний науковий працівник відділу природних ресурсів Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, доктор технічних наук гідрогеолог Євгеній Яковлєв.

Для гірників боротьба з водою - це постійна частина роботи. Що глибше копають шахтарі, то більше води надходить через відкриті шахти, з підземних річок та інших джерел. Через це процес закриття шахти, як правило, потребує років підготовки. І навіть після припинення гірничих робіт вода з виведеної з експлуатації шахти все одно має постійно відкачуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія не поверне Донбас з відходом Путіна - Снегирьов

Сепаратисти заявляють, що з 2015 року вони закрили 20 шахт, на яких нібито й далі відкачують воду та навіть будують нові помпові станції.

Утім, українські експерти спростовують цю інформацію. Та повідомляють, що за їхніми даними, сепаратисти припинили викачувати воду зі щонайменше 12 шахт і не дають до них доступ для моніторингу.

Хоча експерти вважають, що найгірші наслідки для екології можуть мати місце не раніше ніж за п'ять - 10 років, перші ознаки катастрофи вже проявлялися. Наприклад, у вигляді стихійного затоплення шахт у селі Золоте 2018 року, низки землетрусів у Макіївці наступного року, а також серії вибухів газу, витисненого на поверхню шахтними водами 2020 року в підвалах житлових будинків на Луганщині.

А рішення сепаратистів перервати відкачування води з шахти "Юнком" неподалік окупованого Єнакієвого 2018 року призвело до того, що торік шахта була затоплена радіоактивною водою. Це загрожує зараженням усього регіону радіоактивними водами вже в найближчі роки.

Зараз ви читаєте новину «Донбасу загрожує реальна екологічна катастрофа - постраждає весь регіон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути